sprječavanje zaraze / Studenti koji su bili u Italiji trebaju biti u samoizolaciji: Za fakultete vrijede posebne preporuke

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Teži oblik zaraze koronavirusom, prema dosadašnjim podacima, ima 10 do 15 posto oboljelih

28.2.2020.
14:56
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Studenti koji su se vratili iz područja na kojima je proširen koronavirus, posebno iz Italije, trebaju biti u samoizolaciji u kampusima i pod zdravstvenim nadzorom, a ako su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, trebaju se testirati, poručeno je u petak sa skupa na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Na fakultetima studenti se okupljaju u velikom broju

Na skupu na Medicinskom fakultetu, na kojem su uz ministra zdravstva Vilija Beroša i članova Nacionalnog stožera civilne zaštite bili dekani i drugi vodeći ljudi zagrebačkog Sveučilišta, zdravstveni stručnjaci govorili su o mjerama i postupcima za sprječavanje širenja koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zagrebačkom Sveučilištu studira 80.000 studenata, zaposleno je oko 8000 ljudi i puno je vanjskih suradnika, a svi oni trebaju dobiti objektivne informacije o novoj infekciji i kako se ponašati", rekao je dekan Medicinskog fakulteta Marijan Klarica.

"Fakulteti su mjesta na kojima se studenti okupljaju u velikom broju, imamo studenata iz različitih zemalja, također imamo organizirani smještaj i prehranu za studente. Zato su potrebne posebne preporuke, uz one koje inače provodi epidemiološka služba", kazala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti koji su se vratili iz područja zahvaćenih epidemijom koronavirusa, a Hrvatskoj su najbliže četiri regije u Italiji, moraju biti u samoizolaciji koju treba organizirati u kampusima.

Učestalo pranje ruku

Ako se zna da su bili u kontaktu s osobom koja je zaražena koronavirusom izvan Hrvatske i ako razviju simptome, onda se kod njih mikrobiološkom obradom treba isključiti koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka je i da se provode opće mjere zaštite: učestalo pranje ruku, provjetravanje prostorija i boravak na otvorenom. Također se preporučuje predavačima iz Italije da predavanja drže videolinkom.

"Cilj je pokušati broj zaraženih održati na pojedinačnim slučajevima. Dva nova potvrđena slučaja su kontakti prvozaraženih tako da bi se moglo reći da situaciju imamo pod kontrolom", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adrijana Vince, pročelnica Katedre za infektivne bolesti i Zavoda na kojem se liječe osobe s koronavirusom u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" rekla je da 81 posto zaraženih ima blaži oblik bolesti, najsličniji blažoj gripi. Teži oblik bolesti, prema dosadašnjim podacima, ima 10 do 15 posto oboljelih.

Smrtnost među zdravima 0,9 posto

Smrtnost među zdravim ljudima iznosi 0,9 posto, kod starijih od 70 godina 8 posto, a među starijima od 80 godina 15 posto. Smrtnost među srčanim bolesnicima je 11 posto, navela je Vince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Infekcija je blaža od pandemijske gripe kad se radi o pedijatrijskim slučajevima, a koronavirus je 13 puta teže dobiti nego ospice", istaknuo je pedijatrijski infektolog Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti.

U dječjoj populaciji koronavirus je blaži nego u odraslih, smrtnost u populaciji od 10 do 19 godina je 0,2 posto, pri čemu nije preminuo nitko mlađi od 9 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok među odraslima češće obolijevaju muškarci, u dječjoj dobi više obolijevaju djevojčice pa je tako među devetero zaražene djece u Kini bilo sedam djevojčica. Trudnice također nisu u velikom riziku, kaže Tešović.

U petak su potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom, što znači da ih je u Hrvatskoj ukupno pet, a novooboljeli su osobe bliske dosad zaraženim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo