Istraživanje Ministarstva / Studenti nezadovoljni kvalitetom hrane u menzama: Spremni su platiti više za 'zdraviji' jelovnik

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Mnogi radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara

28.6.2020.
9:39
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski studenti općenito su zadovoljni cijenom ali ne i kvalitetom i raznovrsnošću studentske prehrane, te je njih čak 76 posto spremno platiti više za "zdraviji" meni u studentskim restoranima, pokazalo je istraživanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je u suradnji s priznatim chefom Matom Jankovićem provelo istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana.

Image
Jer oni to zaslužuju?! /

Ovo je račun iz saborske kantine, a evo što fino jedu zastupnici za nikakve pare

Image
Jer oni to zaslužuju?! /

Ovo je račun iz saborske kantine, a evo što fino jedu zastupnici za nikakve pare

Istraživanje je utvrdilo da uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77 posto studenata, dok ih samo 7 posto tu uslugu ne koristi gotovo nikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 67 posto studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86 posto), zatim povrću i voću (78 posto), a slijede salate (59 posto), tjestenina (56 posto), žitarice (32 posto), te riba (24 posto).

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine, dok cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. Općenito su zadovoljni cijenom (49 posto) i osobljem u studentskim restoranima (45 posto), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 80 posto ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno, dok je 76 posto studenata spremno platiti više za "zdraviji" meni.

"Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70 posto su studenti preddiplomskog, a 30 posto diplomskog studija, od čega su 64 posto bile studentice, a 36 posto studenti.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo