stručni specijalisti / Studenti stručnih studija upozoravaju: 'Titula koju dobivamo nam otežava zapošljavanje i napredovanje'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola provelo je istraživanje javnog mnijenja među 380 diplomanata i studenata, a rezultati pokazuju da prilikom izlaska na tržište rada u praksi nailaze na neprepoznatljivost

29.7.2015.
15:55
Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola upozorilo je javnost i Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta kako je titula koju oni dobivaju po završetku pet godina stručnog studija - stručni specijalist - za njih otežavajuća i diskriminatorna jer ih čini neprepoznatljivima na tržištu rada i otežava im zapošljavanje i napredovanje.

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH (VIVŠ RH) kao predstavničko tijelo studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj, gdje na stručnim studijima studira oko 55.000 mladih ljudi, provelo je istraživanje javnog mnijenja među 380 diplomanata i studenata završnih godina stručnih studija na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati pokazuju da diplomanti i studenti stručnih studija prilikom izlaska na tržište rada u praksi nailaze na neprepoznatljivost, kako u Hrvatskoj, tako i u EU te da zakone koji omogućuju takvu nepravdu treba žurno mijenjati, upozoravaju u Vijeću.

Čak 89 posto diplomanata i studenata stručnih studija u Hrvatskoj doživljava stečenu titulu kao prepreku pri zaposlenju ili napredovanju, a 90 posto ispitanih smatra kako je naziv "stručni specijalist" koji po završetku pet godina na stručnim studijima studenti dobivaju - diskriminatoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge pak strane, 94,5 posto ispitanika mišljenja su kako poslodavci na tržištu rada nisu ni približno dovoljno informirani o razlikama i značenjima akademskih i stručnih naziva, kao i ishodima učenja koji sveučilišta, veleučilišta i visoke škole, bilo privatne ili državne daju.

Predsjednik Vijeća Karlo Kolesar upozorava da rezultati istraživanja jasno ukazuju na važnost brzih promjena u zakonskoj regulativi kako bi hrvatskim studentima osigurali jednaka prava kao studentima iz čitave Europske Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolesar podsjeća da je Vijeće studenata prije nešto više od dva tjedna pokrenulo inicijativu za izmjenama neodgovarajućih zakona ne bi li se situacija uskladila sa smjernicama Bolonje i praksom u Europskoj Uniji. Uskoro očekuju daljnje konzultacije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kako bi se što prije u proceduru uputilo odgovarajuće rješenje. Navode i da je službenu potporu njihovoj inicijativi dao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo