čistka u Banovini / 'Stvarno nedopustivo': 'Uhljeb i neradnik' bio je viši savjetnik s plaćom od 8.000 kuna. Oglasio se i HZZO

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kombinirao je godišnji, bolovanje i neplaćeni dopust. Nikad nije došao do svoga ureda u Službi za gospodarenje gradskom imovinom...

23.8.2022.
16:26
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Krenula je čistka u Banovini. Dok splitski gradonačelnik tvrdi da se izvanrednim otkazom obračunao s uhljebom i neradnikom - kritičari mu spočitavaju da je riječ o političkoj osveti...

Kombinirao je godišnji, bolovanje i neplaćeni dopust. Nikad nije došao do svoga ureda u Službi za gospodarenje gradskom imovinom. Zabušanta iz službe za gospodarenje imovinom otkrila je kartica koju je u njegovo ime na ulazu u gradsku upravu registrirala druga osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nije famoznog GDPR-a, genijalac iz splitske gradske uprave koji je čudesno uspijevao istovremeno biti u inozemstvu i na svom radnom mjestu na Zapadnoj obali ne bi tek tako lako prevario sustav, piše Slobodna Dalmacija.

Image
Krenula čistka u Banovini /

'Tako drže jednu fotelju godinama, pa dok dur dur': Radio dva mjeseca, ostatak bio na bolovanju, porodiljnom...

Image
Krenula čistka u Banovini /

'Tako drže jednu fotelju godinama, pa dok dur dur': Radio dva mjeseca, ostatak bio na bolovanju, porodiljnom...

A kakve veze s tim ima GDPR? Zaposlenici Banovine, sve dok u EU nije uvedena Opća uredba o zaštiti podataka, svoj su dolazak na posao potvrđivali otiskom prsta. Tada nije bilo šanse da zaposlenike prijavi netko drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspio je cijelu godinu praktički ne dolaziti na posao, a primati plaću. Po svemu sudeći, on je cijeli taj period zarađivao radeći u inozemstvu i to navodno na kruzeru.

Uz nezarađenu je plaću iz Banovine tako primao još jednu - za koju se ipak morao malo oznojiti. No, ta je kruzerska plaća barem dva puta veća od službeničke u gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je iskoristio sve pogodnosti za ne prisustvovati poslu, to bi završilo krajem rujna, listopada i tada bi na poslu u godinu dana bio nepuna dva mjeseca. Deset mjeseci iz ovog ili onog razloga ne bi prisustvovao poslu" izvijestio je splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Dodao je kako se radilo o smislenom, maksimalnom guranju granica i izbjegavanju radnih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodna Dalmacija razgovarala je s nekolicinom ljudi u Banovini - svi znaju o kome se radi, ali ne bi baš htjeli da mu se piše ime javno…

Naravno, zgroženi su načinom na koji je on godinama izbjegavao radne obaveze. Ali uredno mu je svakog mjeseca sjela plaća, pa kažu kako to baca ljagu na sve njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj njihov kolega koji je uspio gotovo nemoguće tamo radi već godinama, a u zadnjem periodu zaposlen je na radnom mjestu višeg savjetnika Službe za gospodarenje gradskom imovinom. Plaća mu je oko osam tisuća kuna.

Navodno je zaposlenik, još uoči pandemije, zatražio i dobio pola godine neplaćenog dopusta kako bi otišao raditi na brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tada su se njegovi kolege iščuđavali kako mu je to odobreno budući da njihov Kolektivni ugovor izričito navodi kako se zaposleniku može odobriti dopust bez naknade plaće do 30 dana u tijeku kalendarske godine.

U tom periodu zaposlenik ne prima plaću, ali mu Grad Split mora uredno uplaćivati sve doprinose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je stvarno nedopustivo što se njemu dopustilo. Znale su nekad uzimati neplaćeni dopust majke nakon porodiljnog dok se ne bi snašle za čuvanje djece, ali ovo što se kolegi dopuštalo je stvarno nevjerojatno", rekao je jedan zaposlenik gradske uprave.

Kako je uopće moguće da je čovjeku liječnica odobrila tako dugo bolovanje, a da ga uopće nije vidjela?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U navedenom slučaju ćemo provesti kontrolu, te će po završetku kontrole biti sačinjeno Izvješće o provedenoj kontroli koje će sadržavati utvrđeno činjenično stanje. Izvješće o provedenoj kontroli dostavlja se kontroliranom ugovornom subjektu HZZO-a kao i poslodavcu koji je zatražio provođenje kontrole. HZZO nije ovlašten iznositi javnosti podatke iz Izvješća o provedenoj kontroli jer nalazi kontrole predstavljaju poslovnu tajnu", kazali su iz HZZO-a.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo