KAZNENI POSTUPAK / Sud oprostio 200 kn sudskih troškova Darku Dumboviću zato što 'nema'. Obiteljska tvrtka vrtjela milijune

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Još 2010. Darko Dumbović je pravomoćno osuđen i dobio je da mora platiti 200 kn sudskih troškova. Nikad nije pa je sud nakon devet godina ustvrdio da ima mala primanja

15.6.2022.
20:10
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Općinski sud u Sisku 2019. godine oslobodio je Darka Dumbovića, sina bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, od plaćanja 200 kuna sudskih troškova za kazneni postupak koji se protiv njega vodio još 2010. godine.

Sud je utvrdio da Darko Dumbović godinu ranije nije imao „značajnih prihoda“ te su mu "oprostili" taj trošak od 200 kuna, paralelno u isto vrijeme tvrtka Titan Commerce, koju je formalno vodila njegova supruga, vrtjela je višemilijunske poslove, a otac Darinko sjedio je u gradonačelničkoj fotelji Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo redom.

RTL.hr dobio je na uvid sudsko rješenje iz 2019. kojim se "oprašta" Darku Dumboviću 200 kuna sudskih troškova. Rješenje nam je proslijedila MOST-ova gradska i županijska vijećnica Luca Gašpar Šako koja nam je pojasnila otkuda joj rješenje suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješenje je bilo na elektronskoj oglasnoj ploči suda. Skinula sam ga", rekla je.

Image
EVO KAKO SU VARALI /

Uskok se oglasio oko Dumbovića. Traže istražni zatvor za sve, prevarili su grad za gotovo 10 milijuna kuna

Image
EVO KAKO SU VARALI /

Uskok se oglasio oko Dumbovića. Traže istražni zatvor za sve, prevarili su grad za gotovo 10 milijuna kuna

Evo što u rješenju piše:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dana 20. listopada 2010. doneseno je rješenje o ovrsi pljenidbom i prijenosom jedne trećine plaće osuđenika radi naplate troškova kaznenog postupka u iznosu od 200 kuna. Budući da nije izvršena prisilna naplata troškova, a iz potvrde o visini dohotka i primitaka za osuđenika nadležne porezne uprave proizlazi da isti tijekom 2018. nije ostvario značajni dohodak te da je primio ukupno 3700 kuna neoporezivih primitaka, što upućuje na zaključak da se od osuđenika niti prisilnim putem ne bi mogli naplatiti troškovi kaznenog postupka, a imovinske prilike su mu takve da se ne može očekivati ikakvo poboljšanje, te je sud… donio rješenje kojim se osuđenik oslobađa od plaćanja troškova kaznenog postupka.“

Devet godina nije platio 200 kuna

U ovom rješenju Općinskog suda u Sisku od 4. travnja 2019. godine navodi se i razlog zbog kojeg se vodio kazneni postupak protiv Darka Dumbovića, navodi se članak 308. stavak 2. Kaznenog zakona koji kaže: „Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko omogući upravljanje motornim vozilom osobi iako zna da je prema njoj primijenjena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispada da ni devet godina od pravomoćne presude Darko Dumbović nije imao 200 kuna kako bi platio troškove suda.

Luca Gašpar Šako kaže da je svojedobno objavila svoje otkriće o "oproštenih" 200 kuna na društvenim mrežama, ali medije niti javnost to previše nije zanimalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutk/Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutk/Marko Prpic/PIXSELL

"Zapravo, objavljujem sve što nađem, sate sam provela u krim policiji, ukazivala na malverzacije i uvijek dobivala isti odgovor USKOK-a i DORH-a da izvidi i istražnje radnje traju. Ova uhićenja su po meni stigla prekasno jer je gradski proračun opustošen. Ukazivala sam i ranije da s jedne strane Dumbovićev sin nema 200 kuna za sudske troškove, a paralelno se obitelj bogati, dobro im je", govori nam.

A USKOK trenutačno sumnja da se tvrtkama Darka Dumbovića pogodovalo u poslovima s Gradom Petrinja dok je na čelu grada bio njegov otac Darinko. Riječ je o milijunskim poslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo preko poslovnog servisa FINA-e provjerili poslovanje tvrtki koje se vežu uz Darka i njihove obitelji Dumbović.

Tvrtka Titan Commerce koja se spominje u kontekstu uhićenja, sa sjedištem na adresi Ante Starčevića 35 u Mošćenici, trenutačno kao ovlaštenu osobu ima Darka Dumbovića. Osnovana je 2015. godine i trenutačno ima 17 zaposlenih. Iako je Darko trenutačno na čelu tvrtke, sve do prošle godine na čelu tvrtke kao direktorica i prokuristica bila je njegova supruga Nikolina, lani je brisana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtki rastu prihodi unazad nekoliko godina pa su 2017. godine bili 1,02 milijuna kuna, u godini kad je sud donio rješenje i oprostio Darku Dumboviću 200 kuna, prihodi te tvrtke bili su 8,28 milijuna kuna, u 2020. godini popeli su se na 12,76 milijuna kuna. Lani su prihodi pali 6,86 milijuna kuna.

Kada se pogleda dobit kroz vrijeme nakon oporezivanja, prema istom financijskom servisu, vidi se kako su imali prijavljenu dobit od 73.487 kuna u 2017. godini. U 2019. dobit je bila 435.690 kuna, a lani 463,361 kunu. Dakle, tijekom 2019. godine, kad je sud oprostio Darku 200 kuna sudskih troškova, tvrtka Titan Commerce imala je 8,2 milijuna prihoda i dobit od 435.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovali s gradskim tvrtkama

Prosječna plaća u tvrtki trenutačno je 4324 kune, u godini presude (2019.) bila je 4449 kune, a 2017. godine 2407 kuna.

Samu tvrtku Dumbovići su osnovali dvije godine otkako je Darinko Dumbović postao gradonačelnik Petrinje. Mediji su izvještavali kako posluje s gradskim tvrtkama, dobivali su i poslove obnove, a snovana je dvije godine nakon što je Darinko Dumbović postao gradonačelnik Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Branislav Babic/PIXSELL
Image
Foto: Branislav Babic/PIXSELL

No Titan Commerce nije jedina tvrtka obitelji Dumbović.

Tu je i „Dum-Pek“, neaktivni obrt za proizvodnju i trgovinu tjestenine i kolača Darka Dumbovića sa sjedištem u Mošćenici na istoj adresi gdje je i sjedište Titan Commercea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista adresa je i sjedište tvrtke „Dumbović d.o.o.“ tvrtke osnovane 2005., koja je neaktivna od 24. travnja 2017. godine, a kako navodi Nacional, iza ove dvije propale tvrtke ostalo je više od tri milijuna kuna nikad plaćenih dugovanja. I dok su dvije tvrtke proživljavale financijski slom, dotle je, čini se Titan Commerceu posao cvjetao.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo