PLJUSKA TOMAŠEVIĆU / Sud zaustavio ukidanje mjere roditelj odgojitelj! Tomašević neće pred kamere, a Dolenec ne odustaje: 'Mjera je neučinkovita!'

Roditelji su bitku protiv Grada dobili, ali konačna odluka o zakonitosti ukidanja mjere još se čeka

25.4.2022.
18:40
VOYO logo

Novi obrat u slučaju zagrebačke sage roditelj-odgojitelj. Visoki upravni sud blokirao je drastično smanjenje naknade roditeljima s više djece kojim ih je nova gradska vlast pokušala odvratiti od te mjere.

Politički je to šamar Tomislavu Tomaševiću, kojem je jedan od prvih poteza nakon dolaska na vlast bilo ukidanje mjere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka troje djece Ina Sulić barem na kratko može odahnuti. Korisnica Bandićeve mjere roditelj odgojitelj je godinu dana, a sada će još neko vrijeme to i ostati. Bujica emocija od jutros. 

"Rasplakali smo se, pobjeda. Pobjeda, pravda, djeca su nam sve. Dadilja sam po zanimanju, ostavila sam svoj posao da bi bila s njima. Zaista sam željela i kad su mi to htjeli oduzeti, meni se svijet srušio", ispričala je Ina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPITANA I HOĆE LI SE ISPRIČATI /

Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: 'Elementi mjere upitni su iz perspektive ustavnih vrijednosti, bio bi presedan da sud odluči...'

Image
UPITANA I HOĆE LI SE ISPRIČATI /

Dolenec o mjeri roditelj odgojitelj: 'Elementi mjere upitni su iz perspektive ustavnih vrijednosti, bio bi presedan da sud odluči...'

Visoki upravni sud u Zagrebu obustavio je jutros odluku Gradske skupštin, koja je zapravo vodila prema ukidanju mjere.

"Ova mjera znači da će obitelji nastaviti dobivati prihode na koje su računale sve dok Visoki upravni sud ne donose odluku o našem zahtjevu da se ocjeni je li odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjera roditelj-odgojitelj u skladu sa zakonom", tvrdi predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, korisnici će i dalje primati mjesečnu naknadu od 4200 kuna za obitelj s troje ili više djece, ona neće biti smanjena na 1000 kuna.

"S 1.5. neće nastati šteta za 5800 korisnika, oko 20 tisuća djece, šest tisuća djece vrtićke dobi. Sud je ozbiljno shvatio situaciju u odnosu na aktualnu gradsku vlast", objašnjava Ana Marija Berbić Lacko izHrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada poručuju kako mjera nije postigla temeljni cilj, veći broj djece. Na nju je do sad utrošeno više od milijardu i 800 milijuna kuna.

"Ono što se sada ovom odlukom dogodilo je obustava izvršavanja odnosno period neizvjesnosti. To su značajna sredstva. Oko 40 milijuna kuna je razlika mjesečno. Podsjetit ću da kada smo govorili o projektima izgradnje novih vrtića, novi cijeli vrtić je oko 40 milijuna kuna", kaže zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udar bi to bio na gradski proračun. Hoće li se morati u rebalans?

"Novčana naknada se isplaćuje za mjesec unatrag. Što se tiče svibnja, to je i dalje planirano u proračunu. Puni iznos za tu mjeru. Nakon toga, ako ne bude odluke Visokog upravnog suda, morat ćemo razmišljati o rebalansu", kazača je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkom HDZ-u zadovoljni odlukom suda.

"Pozdravljamo odluku Visokog upravnog suda koja dokazuje kako Tomislav Tomašević nije dorastao funkciji gradonačelnika Zagreba", rekao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP, koji je prije tjedan dana tražio izvješće: imaju li sva djeca mogućnost upisa u vrtić, i dalje ostaje uz koalicijske partnere.

"Danas nismo zadovoljni što je odluka koja je donosena ići u smjeru koji će financijsko opteretiti grad", rekao je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Protiv Grada u slučaju roditelj odgojitelj za sada uspješnu pravnu bitku vodi Bandićev bivši pročelnik za obrazovanje, koji radi kao posebni Tomaševićev savjetnik. Fotelja mu se trese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako zbog toga zaslužujem otkaz hvala Bogu. I to je cijena i žrtva koju sam spreman podnijeti, ali sigurno me ušutkati neće svojim prijetnjama pa evo", izjavio je Ivica Lovrić.

Roditelji su bitku protiv Grada dobili, ali konačna odluka o zakonitosti ukidanja mjere još se čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo