Odbija raditi svoj posao / Sudac kažnjen zbog nerada jer je alergičan na tipkovnicu! Dermatolozi: 'To je moguće!'

Državno sudbeno vijeće stegovno ga je kaznilo tromjesečnim oduzimanjem trećine plaće

5.10.2019.
10:20
VOYO logo

Sporost i tromost sudova - hrvatska su svakodnevica. Pa stoga kad sud kazni svoga suca zbog nerada - e to je onda vijest. Upravo to se dogodilo sucu Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji se za loše rezutate izvlači čak i na alergiju - malo kome znanu. 

Alergičan je naime, na računalo. Naveo je to kao jedan od razloga neriješavanja svojih predmeta sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Mladen Grantverger, kojeg je Državno sudbeno vijeće stegovno kaznilo tromjesečnim oduzimanjem trećine plaće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam primjetila da sudac Grantverger, kao predsjednik suda i još ranije dok sam bila u parničnom odjelu, neuredno ispunjava svoje sudačke dužnosti. U nekoliko navrata sam pokušala s njim razgovarati i ukazati mu na to. Međutim, on je uvijek nalazio nekako svoja subjektivna opravdanja za to", rekla je za RTL DanasJadranka Liović Merkaš, predsjednica Općinskinskog građanskog suda u Zagrebu. 

Plikovi na rukama

Suca se na internetu može naći uglavnom kao vrsnog stolnotenisača. Već gotovo trideset godina sudac je zagrebačkog, jedno vrijeme i bjelovarskog suda. A ovako je izgledala njegova 2017. radna godina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 220 radnih dana, 71 je proveo na bolovanju. Riješio je manje od pola norme, 42 posto predmeta, što je i ukupno 40 predmeta u godinu dana.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Grantverger tvrdi, piše u odluci suda, da svaki put kad radi na računalu dobije alergiju u vidu plikova na rukama. 

"Glavni problem suca je: on odbija bilo kakav rad na računalu. Svi naši odjeli rade u elektroničkim sustavima u kojim moramo raditi. I kroz koje se prati rad sudaca.
 Svi smo mu pokušali pomoći, on je to odbijao", govori Liović Merakš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dermatolozi potvrdili

Dermatolozi su nam potvrdili: na računalo se doista može biti alergičan. Odnosno na materijale od kojih je tipkovnica načinjena. I to se može testirati. A normu predmeta sudac nije ispunio i jer, kako je rekao, nije imao odgovarajući prostor za rad. Zapisničarka, za koju zamjenu nije koristio, mu je bila na bolovanju, a nije se snašao ni na drugom odjelu kamo je premješten zbog žalbi stranaka.

„Cijela ta situacija utjecala je na mene na način da je moje zdravstveno stanje pogoršano u vidu psihičkih problema i potreba posjeta psihijatru zbog stresa koji mi je nastao zbog ovih promjena“ iznio je kao obranu sudac Grantverger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih slučajeva kao ovog zagrebačkog suca je oko jedan posto i oni, kažu kolege suci, bacaju loše svjetlo na cijelu struku. 

"U 2018. je riješeno milijun dvjesto šesnaest tisuća petsošezdeset jedan predmet. Ja ne znam tko je te predemet riješio osim ljudi u sustavu. Dakle, ako se tako gleda, onda sasvim sigurno suci rade svoj dio posla", kaže nam Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovršnom odjelu, u kojem sad radi sudac Grantverger, danas popodne ga nismo zateli. Prošle je godine također bolovao 71 dan, a ove 43. Novi postupak i za prošlu godinu već je pokrenut.

"Isto tako se dogodilo i sa prošlom. Ja sam opet utvrdila da on nije ispunio svoje sudačke dužnosti", dodaje Liović Merkaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada može tako, odluka je na Državnom sudbenom vijeću. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo