afera 'štandovi' / Sudac koji je oslobodio Bandića obajvio obrazloženje svoje odluke: 'Nisu dokazane optužbe USKOK-a'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Sud je zaključio da je Bandić postupio u skladu s ovlastima

19.10.2018.
15:44
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Obrazlažući oslobađajuću presudu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi štandovi sudac Županijskog suda Zdravko Majerović kazao je kako tijekom suđenja nisu dokazane Uskokove optužbe da je Bandić trgovao utjecajem i iskoristio položaj te udruzi U ime obitelji pribavio imovinsku korist od preko 300.000 kuna kako bi ostvario svoj osobni politički interes.

Sud je zaključio da je Bandić, prihvaćajući zahtjev za pokroviteljstvom nad inicijativom koja je prikupljala potpise za referendum za izmjene izbornog zakonodavstva, postupio u skladu s ovlastima. Istovremeno zaključak kojim je prihvatio pokroviteljstvo, a koji nije isključivao i financijsku pomoć, unutar gradskih stručnih tijela "proveden je u skladu s internim propisima, javno i transparentno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedvojbeno je da je ova akcija građanske inicijative U ime obitelji politička manifestacija nad kojom, dakle, gradonačelnik može prihvatiti pokroviteljstvo", kazao je Majerović.

Nije znao visinu troškova jer nisu bili navedeni u zahtjevu

Dodao je da je gradonačelnik na zahtjev udruge Željke Markić prihvatio prijedlog za pokroviteljstvom kao i u mnogo ranijih slučajeva, a iz zahtjeva je bilo jasno da to podrazumijeva i financijsku potporu u vidu tiskanja letaka i plakata, emitiranja medijskih spotova te ustupanje štandova na kojima su se potpisi prikupljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada prihvaća pokroviteljstvo nad manifestacijom Bandić ne zna koliki će biti troškovi jer nisu bili navedeni u zahtjevu. To je kazao i u svojoj obrani, kao i da će o tome odlučiti nakon što poslovi budu obavljeni. To je mogao učiniti samo nakon što inicijativa U ime obitelji dostavi račune", kazao je sudac.

"Dakle, pogrešna je tvrdnja državnog odvjetništva da to pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu jer drugačije proizlazi iz ovlasti koje gradonačelnik ovog grada ima na temelju odluke o javnim priznanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tvrdnje državnog odvjetništva da je Bandić odlučivao o izgledu propagandnih materijala, letaka i plakata, odnosno da je određivao na kojem mjestu će biti postavljen natpis Grad Zagreb i grb grada te da je inzistirao da se takvi materijali distribuiraju po cijeloj Hrvatskoj, valja reći da je to logično i legitimno jer je odlučio dati financijsku i drugu potporu toj akciji i normalno je da želi da se to vidi na tim plakatima i lecima koji se distribuiraju po cijeloj državi.

Konačno, zašto se ne bi svuda po državi vidjelo da gradonačelnik u svojim ovlastima, sredstvima iz proračuna Grada Zagreba podržava ovu legitimnu političku manifestaciju", zaključio je Majerović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud odbacio optužbe o trgovanju utjecajem

Kako nije dokazano da je Bandić zlouporabio položaj i drugima pribavio imovinsku korist kako bi ostvario svoj osobni interes sudac je kazao da je suvišno govoriti o odgovornosti gradonačelnikova suradnika Ivice Lovrića kojega se teretilo za pomaganje.

Sud je odbacio i optužbe da je Bandić trgovao utjecajem u odnosu na trećeoptuženu šeficu gradskih tržnica Zdenku Palac jer je postupak davanja štandova građanskoj inicijativi proveden u skladu s njenim ovlastima i pravilima kojima se određuje postupanje u takvim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandićeva obrana rekla je da je zadovoljna jer su otpočetka tvrdili da u ovom slučaju nema kaznenog djela, dok je Uskokov tužitelj Sven Mišković najavio žalbu.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo