izbio skandal / Sudac sa zabave kod Keruma: 'Pozvao me bivši nogometni reprezentativac, koji s nama igra veteranski mali nogomet, na rođendan'

Druženje koje se dogodilo u subotu 23. siječnja u Kerumovoj konobi Pršut - provjerava i splitska policija zbog kršenja epidemioloških mjera

5.2.2021.
18:35
VOYO logo

Vrhovni sud pokrenuo je postupak pred nadležnim sudačkim vijećima nakon objave snimke na kojoj petorica splitskih sudaca u jeku pandemije jedu, piju i feštaju kod bivšeg splitskog gradonačelnika i poduzetnika Željka Keruma.

Druženje koje se dogodilo u subotu 23. siječnja u Kerumovoj konobi Pršut -  provjerava i splitska policija zbog kršenja epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo pjesme, jela i pića - i sve to uz glazbenu pratnju bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma uživalo je i petero splitskih sudaca. I sve to u jeku pandemije, dok je Kerumova konoba Pršut trebala biti zatvorena. Vrhovni sud osudio je ponašanje i pokrenuo postupak protiv povrede etičkog Kodeksa. 

"Takvo je ponašanje nedostojno i stvara dojam nedoličnosti. Sudac mora prihvatiti i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima. To se posebno odnosi na ograničenja koja su obvezna i naložena navedenim epidemiološkim mjerama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred konobom je danas viđena i policija, koja je najavila da će sve provjeriti. 

Image
đuro sessa /

Šef Vrhovnog suda pokrenuo postupak protiv sudaca koji su bili na fešti u Kerumovoj konobi

Image
đuro sessa /

Šef Vrhovnog suda pokrenuo postupak protiv sudaca koji su bili na fešti u Kerumovoj konobi

"Ne mogu davati izjave što bi se sutra moglo protumačiti kao utjecaj na rad, policija će i u ovom slučaju profesionalno obaviti svoj posao", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci, među kojima su bili i dvojica predsjednika, i to Županijskog i Upravnog suda u Splitu, tvrde trebalo je to biti druženje sudaca zbog rođendana Ivice Mornara, i nisu znali da će ondje biti Kerum. 

"Pozvao me bivši nogometni reprezentativac, koji s nama igra veteranski mali nogomet, na rođendanski ručak. Nisam stigao zbog sprovoda, došao sam kasnije donio mu bocu vina i nakon sat vremena otišao", poručuje Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerum se pita zašto se radi skandal za nešto beznačajno. 

"Mene je pitao Damir Karaman može li doć Mornar sa svojom ekipom s nogometa, naravno da sam dozvolio. Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevat, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio", kaže Željko Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li suci povrijedili Kodeks sudačke etike, utvrdit će nadležna sudačka vijeća, kažu u udruzi hrvatskih sudaca, no narušena je slika sudbene vlasti. 

"Pa je onda i prisustvo u ugostiteljskom objektu budućeg kandidata na izborima, morali i sami procijeniti da ne bi bilo dobro da su tamo", kaže Damir Kontrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ministarstvu pravosuđa poštuju neovisnost sudbene vlasti, ali...

"Ne ulazeći u konkretnu situaciju i način na koji suci provode svoje slobodno vrijeme ono što je dužnost je voditi računa o etici i izvan sudnice", dodaje Sanda Kuliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad si sudac imaš i neke moralne obveze, smatra predsjednik Republike. 

"Suci nisu svećenici, nisu u sekti, ali opet moraju svojim ponašanjem biti uzor", poručuje predsjednik Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća li ga slučaj na Klub Dragana Kovačevića

"Podsjeća li ovo vas na Teksas, mene ne, ovo je Hrvatska, ne znam kakve veze ima jedno s drugim... Tamo je zalazio koliko ja znam samo jedan sudac", kaže Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv petorice sudaca, za sada Vrhovni sud neće pokretati stegovni postupak. Ako se utvrdi povreda etičkog kodeksa, sankcije, osim javnog ukora, nema. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo