Gost RTL-a Danas / Turudić o presudi Sanaderu: 'Ovo je kazna za samo dio presude koju sam ja donio'

Na najavu odvjetnika da će uložiti žalbe komentirao je da je sasvim normalno da se odvjetnici žale na presudu

30.12.2019.
21:01
VOYO logo

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu večeras je gostovao u emisiji . Na pitanje da li misli da će Ježić ikad vratiti 5 milijuna eura Turudić odgovara kako ne zna hoće li Ježić ikad vratiti 5 milijuna eura iako je sudskom prvostupanjskom odlukom obvezan to učiniti. 

"Za očekivati je da hoće, čuo sam da je rekao da on osobno nema novca niti ta firma", poručio je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Na pitanje je li iznenađen odlukom suda da Sanadera kazni sa 6 godina zatvora odgovorio kako nije iznenađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To kazna samo za dio presude koji je on donio kao predsjednik Vijeća, tada je tamo bio i slučaj Hypo, tako da je to bila jedinstvena kazna. Nije me iznenadilo, sutkinja, predsjednica vijeća je rekla kako je kazna manja radi protoka vremena i radi činjenice da se prvookrivljenik razbolio i tako, to je sasvim uobičajeno."

Na najavu odvjetnika da će uložiti žalbe, sudac Turudić je komentirao kako ne zna hoće li presuda ponovno biti srušena, ali da je to sasvim normalno da se odvjetnici žale na presudu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjeralica za Hernadijem još uvijek na snazi

Što se tiče Hernardija, koji je osuđen nepravomoćno na dvije godine, i što dalje s njim, rekao je da je pozicija ista kao i prije ove presude te da mu istražni zatvor nije ukinut i kako je istražni zatvor baza i temelj za europski uhidbeni nalog i međunarodnu Interpolovu tjeralicu koja i dalje važi.

Na pitanje da li je Hrvatska učinila sve po pitanju Hernardija i kako to da Orban dolazi u Hrvatsku, kazao je kako je sudstvo učinilo sve što je trebalo učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne znam što je bilo u tom političkom djelu o kojem vi pričate, a pravosuđe, odnosno sudstvo je učinilo sve što je trebalo učiniti i valja se prisjetiti kako je ta presuda bila pravomoćna", kazao je.

Hernadi ne smije u Hrvatsku

A može li Hernardi, zbog nepravomoćne presude, šetati po Hrvatskoj kaže da u Hrvatsku može doći, ali ne smije šetati i ne smije napuštati Mađarsku, jer Europski uhidbeni nalog vrijedi u zemljama EU a tjeralica Interpola za sve zemlje svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je izjave koje stižu iz MOL-a, kojem je Hernardi na čelu, a koji je, iznimno razočaran presudom, praktički optužio Hrvatsku da nije prihvatila zaključke UN-ove komisije da se presuda temelji na nepouzdanom svjedoku. 

"Komisija UN-a je arbitraža o ugovoru između dvije strane, Hrvatska i MOL su se dogovorili da će sve nesporazume povodom INE rješavati ta arbitraža i da će prihvatiti njihovu odluku ali samo u trgovačkom djelu dakle ne može jedan arbitražni sud, arbitražna komisija odlučivati o krivnji, o krivnji može odlučivati kazneni sud domicilne zemlje i mi imamo prvostupanjsku presudu u kojoj je odlučena krivnja koja nije pravomoćna, i to treba stalno naglašavati i logično je da će oba okrivljenika uložiti žalbu o čemu će odlučiti Vrhovni sud", kaže Turudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sporosti hrvatskog pravosuđa

Komentirao je i sporost pravosuđa.

"Dakle, jučer smo dobili packu da tako kažem od Europske komisije, to je najveći problem hrvatskog pravosuđa, neefikasno postupanje i predugotrajni postupci. Ovaj slučaj je posebno specifičan jer tu presuda bila pravomoćna pa je bila ukinuta od strane Ustavnog suda. Ja se nadam da će uvođenje Visokog kaznenog suda barem upola smanjiti trajanje žalbenog postupka koje sad traje i po pet godina", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki sud, kaže, trebao bi početi s radom kada tako odluči Ustavni sud, ako odluči. 

"On će odlučiti je li zakon o kaznenom postupku u skladu s Ustavom ili nije, ako kaže da nije onda nema Visokog kaznenog suda", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljan izmjenama Zakona o kaznenom postupku

Na pitanje je li zadovoljan izmjenama u Zakonu o kaznenom postupku koji stupa na snagu za 2 dana kaže kako 'uvijek može bolje'.

"Uvijek bi moglo i više, ja stalno govorim da se treba donijeti novi Zakon o kaznenom postupku, ali i ovo je značajan iskorak. Primjerice ima odredba da se neće u ponovljenim postupcima za kazneno djelo silovanja, djelo koje je odiozno samo po sebi, morati ispitivati oštećenicu pet puta i da će postupak trajati 7, 8 godina, nego ako je ona ispitana pred sudskim vijećem, pred braniteljem i tužiteljem, predsjednik Vijeća moći će pročitati njen iskaz i tako u nizu postupaka gdje se treba ispitati 500 svjedoka što traži vrijeme i to traje godinama. To su dobre novine ali i one su naišle na kritike stručne javnosti. Moramo odlučiti hoćemo li imati efikasniji kazneni postupak ili nećemo, a ako odlučimo da hoćemo onda ćemo ga imati", kazao je sudac Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike