U ovaj broj nisu uključeni sezonci / Sudbina Agrokora posebno se prati u Slavoniji: od tog koncerna tamo živi 2.360 obitelji!

Hrvatska žitnica i hraniteljica – Slavonija - od koje najmanje imaju njezini osiromašeni stanovnici - izložena je još jednom udaru koji mora preživjeti

30.5.2017.
19:07
VOYO logo

Propadne li Agrokor, moglo bi biti još i gore. Posebno u Slavoniji. Ondje od Agrokora živi 2.360 obitelji. U ovaj broj nisu uključeni sezonci kojih je mnogo. Sudbina Agrokora ondje se s posebnom zebnjom prati i zbog sudbine najplodnije hrvatske zemlje. 

Bez obzira što se događalo u tornju u Zagrebu, na farmi u Belju sve mora fukcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložilo se puno, 'oćete u farme, u ratarsku proizvodnju, u industriju. Radnicima je laknulo, sve ono što smo imali kolektivnim ugovor Agrokor je i poštivao, tako je i dan danas", kaže Ivan Vidaković, predsjednik Radničkog vijeća Belja.

Dok traju bankarsko-političke čarke, koje je običnom narodu teško razumijeti, jednostavno je shvatiti kolika je površina koju u Slavoniji zaposjeda Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo cijeli istok Hrvatske – Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. U Belju, koje je kupio 2005. godine za jednu kunu i dobio 99 posto popusta za potraživanja vjerovnika, ima više od 19.000 hektara. 6500 hektara dobio je s VUPIK-om, čije je dionice kupio za 30 milijuna kuna.  A sve je počelo s mlinovima i silosima PIK Vinkovci i gotovo pet tisuća hektara zemlje. Međutim, mnogo je i uloženo.

"Od preuzimanja Agrokorovog PIK-a Vinkovci u tu firmu je investirano oko milijardu kuna (u infrastrukturu itd) Kada je u pitanju Vupik tu je investirano oko 650 milijuna kuna a kada je u pitanju Belje tu je investirano više od 2 milijarde 2 i 100 u objekte, infrastruktzuru ,u, sustave navodnjavanja i strojeve", ističe Vlado Čondić Galinčić, savjetnik izvanrednog povjerenika za poljoprivredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ovi podaci navode na razmišljanje - što će se sa svime ovime dogoditi ako sve krene krivo.

"Nas je strah jedino od cjepkanja, e sad tko će biti vlasnik sutra, nama toi nije bitno. Bitno je da zadržimo radna mjesta i da zadržimo plaće. A tko je vlasnik ni sada nas se nije pitalo, a ni u buduće", jasno će Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnog je stava i gradonačelnik Vukovara čijih 460 sugrađana radi u VUPIK-u. 

"Tko je vlasnik to je po meni manje bitno. Naravno treba pri tome svemu, puno je lakše reći, ali treba biti oprezan i voditi računa da ta vrlo vrlo vrijedna imovina ne završi u rukama mutnog kapitala i mešetara", poručuje Ivan Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednu imovinu još većom čini – velika vrijednost brendova.

Nalazimo se na jednoj od sedam farmi s koje svakodnevno svježe mlijeko odlazi u proizvodnju svježeg abc sira.  Koji se izvozi  u čak 20 zemalja na četiri kontinenta, Taj brend star je 37 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje su nagrađivana vina i poznati baranjski kulen s oznakom zemljopisnog podrijetla. Velika je vrijednost na hrvatskome istoku.

"Ukoliko se vlasnik promjeni ugovori će ostati i novi vlasnik će prenijeti sve ugovore koji sada vrijede", ističe Čondić Galinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga građani strahuju od moguće rasprodaje.

"Ne znam, oni će upravljati pa će ljudi možda raditi za još manje plaće. Teško će biti", kaže Blažica Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sam ja gazda kuće i ona ne napreduje, ja sam kriv. I neka Todorić izađe pred narod i neka kaže da je on upropastio Hrvatsku. Evo, jasno i glasno, pa nek' me tuži", dodaje Martin Nedić.

Hrvatska žitnica i hraniteljica – Slavonija - od koje najmanje imaju njezini osiromašeni stanovnici - izložena je još jednom udaru koji mora preživjeti. A doživjela je da od razrušene Slavonije postane priča u kojoj i najmoćniji vide svoje interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo