što će biti dalje / Sudbina INA-e u ruskim rukama: Hrvatska kupnju više i ne spominje, a MOL potvrdio da je spreman na sve opcije!

Direktor MOL-a Pal Kara odlučio je naglasiti tu spremnost tri dana nakon što je drugi čovjek Rusije, Igor Sečin istaknuo da je Rosneft voljan kupiti Inu

31.10.2017.
18:41
VOYO logo

Mađarski MOL spreman je prodati svoje dionice Ine. Ponovio je to glavni savjetnik  za MOL grupu Pal Kara. Trebala bi to biti dobra vijest za Vladu i premijera Plenkovića koji je prošlog Božića svečano objavio da će vratiti Inu - ali, izgleda da je to više dobra vijest za Ruse koji imaju novac, a već su objavili i da su spremni za šoping.

MOL je spreman prodati 49 posto dionica Ine! Direktor MOL-a Pal Kara odlučio je naglasiti tu spremnost na mađarskoj televiziji samo tri dana nakon što je drugi čovjek Rusije, Putinov bliski prijatelj Igor Sečin istaknuo da je Rosneft voljan kupiti Inu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL ne želi odati da uopće pregovara s Rossneftom nego šalju poruku hrvatskoj Vladi.

"MOL je još 2013. donio odluku prema kojoj su moguća dva scenarija: nastaviti upravljati INA-om ili prodati svoje udjele. Izgleda da se Vlada RH odlučila za drugu opciju da će kupiti naše dionice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je premijer Plenković prošlog Badnjaka najavio da će vratiti Inu u hrvatske ruke - ništa se po tom pitanju nije promijenilo - a Vlada ni danas ne odgovara na upite.

"To je stav vlade izrečen prošle godine, ostaje to stav Vlade", kaže Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Sabora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li informacije?

"Nisam rekao da nemam informacije, ali to nije moja nadležnost", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je odbačena zloglasna ideja o prodaji HEP-a, kao da je otpala i cijela ideja o otkupu Ine.

"Očito da ne rade ništa jer ako su nešto htjeli raditi onda su trebali nešto napraviti u 9 mjeseci", ističe Božo Petrov (MOST), potpredsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su onda išli s time?

"Nažalost, to se ispostavilo kao jedno lijepo obećanje za božićne praznike", dodaje Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se češće može čuti scenarij da će Vlada zadržati samo 25 posto dionica a ostalo prodati. Da je sve još moguće - dalo se iščitati i iz izjave premijera  u petak.

"U svakom slučaju dobro je da postoji interes za Inu ne samo od Rossnefta nego i drugih partnera. Odluka Vlade da se ide u izborsavjetniak ...ili za pranalazak strateškog partnera", govorio je prije tri dana premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A veliko je pitanje što se događa s Inom ako većinski vlasnik postane jedna od najmoćnijih ruskih, ali i svjetskih kompanija?

"Ako Rossneft kao ozbiljna, velika multinacionalna kompanija obećava da će obnoviti obje rafinerije Sisak i Rijeku za RH je to nešto što je vrlo bitno i dobro osim samog grada Siska... Jedna takva velika investicija značila bi ozdravljenje gospodarstva i veliku kolateralnu korist", kaže naftni stručnjak Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su sve prisutniji u istočnoj Europi, a Hrvatska - bliska američkim utjecajima - za to nije spremna.

"Problem u Hrvatskoj je u tome što se ponuda Rossnefta javlja kao iznenađenje i za Vladu i cijelu javnost - a kad je Rusija u pitanju to je ostvarenje njihove strategije, a kad je Hrvatska u pitanju onda je riječ o nedostatku bilo kakve strategije odnosa s Rusijom i to je žalosno", ističe Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male su ili nikakve šanse da Plenković doista ispuni svoje božićno obećanje. Kao što su sve manje šanse da hrvatski sudovi privedu pravdi šefa MOL-a Zsolta Hernadija za davanje mita kako bi uopće dobio Inu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo