PREGOVORI S BAT-om / Sudbina tvornice u Kanfanaru i dalje neizvjesna: Ugrožena egzistencija tisuća ljudi

Image
Foto: RTL.hr, Shutterstock

Iz samog BAT-a dosad zapravo nikada nisu jasno i otvoreno rekli kakvi su njihovi planovi

17.9.2020.
11:06
RTL.hr, Shutterstock
VOYO logo

Najava stara sad već nekoliko mjeseci da bi multinacionalna kompanija BAT mogla zatvoriti tvornicu duhana u Kanfanaru i tako pet godina nakon preuzimanja posla od Adrisa staviti točku na industriju duhana u Hrvatskoj izaziva i dalje zabrinutost. Naime, zatvaranje tvornice ne bi značilo samo gašenje 500 radnih mjesta u Kanfanaru nego bi ugrozilo i egzistenciju nekoliko tisuća proizvođača duhana.

Image
U OČEKIVANJU /

Neizvjesnost je mučna: Jedna odluka ugrozila bi 400-tinjak proizvođača u Hrvatskoj

Image
U OČEKIVANJU /

Neizvjesnost je mučna: Jedna odluka ugrozila bi 400-tinjak proizvođača u Hrvatskoj

Rok od pet godina u kojem su se u BAT-u obvezali sačuvati proizvodnju u Kanfanaru istekao je i više nije nikakva prepreka zatvaranju tvornice jer BAT-u više ne prijete penali, podsjeća Novi list. Iz samog BAT-a dosad zapravo nikada nisu jasno i otvoreno rekli kakvi su njihovi planovi osim poruke da ''konstantno evaluiraju proizvodne lokacije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da razgovori koje je Vlada najavila ne daju nikakve rezultate i da je sudbina istarske tvornice jednako neizvjesna kao i prije tri mjeseca. Sugerira to i činjenica da su jučer, čini se gotovo pa sinkronizirano, pitanje budućnosti tvornice u Kanfanaru, odnosno pitanje uvjeta po kojima bi se proizvodnja ipak zadržala, ponovo otvorili istarski gospodarstvenici i političari.

Brigu za tvornicu u Kanfanaru iskazala je i tvrtka AR Packaging Croatia iz Kanfanara, bivša Istragrafika, iz koje poručuju da pažljivo prate razvoj. Naime, Tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru u vlasništvu BAT-a najveći je kupac AR Packaging Croatia i osigurava značajan udio prihoda tvrtke pa bi najavljeno zatvaranje tvornice negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova kompanije, posebno investicijskog ciklusa vrijednog pet milijuna eura s kojim je kompanija započela prošlog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investicijski ciklus usmjeren nabavi novih strojeva i opreme pokrenut je kako bi se poslovanje kompanije dodatno diverzificiralo i omogućilo brži rast na tržištu regije. Direktor tvrtke Enis Kancelir poručio je da je cilj kompanije rast u sljedećem razdoblju za više od 20 posto, ali on pretpostavlja zadržavanje tvornice u Kanfanaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo