MATEA DAMJANOVIĆ IZ BRUXELLESA / Šuicu na saslušanju za potpredsjednicu EK dočekalo pitanje o imovini: 'Podijelite s nama patent'

Saslušanje je trajalo tri sata, a konačna odluka bi trebala biti poznata do kraja petka

3.10.2019.
21:40
VOYO logo

U Bruxellesu pred Europskim parlamentom završeno je saslušanje kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice, u čijem se resoru nalaze demokracija i demografija. Šuica je na saslušanje stigla dobro raspoložena i nasmijana, javila je RTL-ova reporterka Matea Damjanović iz Bruxellesa.

Image

Šuicu na saslušanju za potpredsjednicu EK dočekalo pitanje o imovini: 'Podijelite s nama patent'

Image

Šuicu na saslušanju za potpredsjednicu EK dočekalo pitanje o imovini: 'Podijelite s nama patent'

Nakon trosatnog saslušanja Odbor bi trebao donijeti odluku o tome hoće li podržati Šuicu za funkciju za koju ju je predložila nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kakva je odluka, bit će poznato kasnije večeras ili u petak ujutro, istaknula je Damjanović i objasnila tijek saslušanja: ''Nakon 15-minutnoga Šuičina uvodnog govora, zastupnici i zastupnice postavili su 25 pitanja. Prvi su na redu bili pučani, a potom socijalisti od kojih su se i očekivala pitanja vezana za Šuičin svjetonazor i dosadašnji način glasovanja dok su se pitanja o podrijetlu njezine imovine očekivala od zelenih''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Šuica je za razliku od jučerašnjeg dana došla nešto prije 18 sati, raspoložena i nasmijana, a u uvodnom obraćanju istaknula je da će demografija biti velik izazov te da joj je čast što je predložena na ovu funkciju. Uvodni govor održao je predsjedajući Odbora Antonio Tajani istaknuvši da mu je drago što je riječ o kandidatkinji koja dolazi iz zastupničkih redova'', istaknula je Damjanović.

Starenje stanovništva, migracije, Brexit, fake news, inkluzivnost … neke su od tema o kojima su zastupnici ispitivali Šuicu, a na red su došla i pitanja o njezinu svjetonazoru i imovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisnog zastupnika Martina Sonneborna zanimalo je kako je Šuica postigla to da od skromne imovine dođe do milijunske. ''Prije 20 godina bili ste učiteljica, imali stan od 60 četvornih metara. Nakon što ste ušli u politiku vaša imovina je danas veća od pet milijuna eura. Imate vilu, dvije kuće, jahtu i nekoliko auta. Biste li podijelili s nama recept za to? Podijelite s nama patent kako se to postiže''.

Tajani je na to uskočio kazavši da se time bavio Odbor za pravna pitanja, no Šuica je Sonnenbornu odvratila: ''Ne govorite o činjenicama. Inspirirani ste nekim člancima koji nisu istiniti. Dat ću sve da ova priča o portfelju bude uspješna, ali ovo nije istina. Neću sada ulaziti u detalje iz poštovanja prema ovome Domu. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući u Dubrovniku sa suprugom koji je bio kapetan broda i zarađivao pristojnu plaću. Moja financijska deklaracija je uvijek bila transparentna. Kao gradonačelnici i zastupnici iskaz moje financijske situacije je uvijek bio jasan, transparentan i sa žrtvama koje je naša obitelj podnijela. Vjerojatno ne znate što znači biti kapetan broda i ploviti daleko od obitelji''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jeste imali Renault 4 ili Renault 9?', nije se dao smesti Sonneborn, a Šuica je na to kazala: ''Bio je to brod''.

Zastupnik Daniel Freund iz grupacije Zelenih Šuicu je pitao zašto je kao eurozastupnica glasovala protiv aktivacije Članka 7. u slučaju protiv Mađarske te kako će to usuglasiti sa svojim portfeljem koji treba braniti demokraciju. Ona je odvratila da vjeruje u vladavinu prava: ''Mislim da je Europska komisija neutralna po tom pitanju i zato je moja delegacija glasovala protiv pokretanja Članka 7. Vjerujem u vladavinu zakona''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnicu Chrysoulu Zacharopoulouu iz grupacije Renew Europe zanimalo je kako će Šuica surađivati s kolegama i kolegicama, posebno po pitanju ravnopravnosti spolova. 

"Ja ću surađivati sa svim kolegama, posebno s kolegicom koja je zadužena za ravnopravnost. Kao što sam rekla, mi ćemo raditi u duhu suradnje kolegija povjerenika. Mi želimo biti progresivni i bit ćemo dovoljno progresivni kako bismo zaštitili sve. Ako ovdje aludirate na to kako sam glasovala u pojedinim slučajevima, to nije imalo veze s rodnom ravnopravnosti. Ja sam žena, imam kći i dvije unuke i kako bih uopće mogla biti protiv ravnopravnosti spolova?", kazala je Šuica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik socijalista Raphael Glücksman želio je znati što Šuica misli o pravu na izbor prekida trudnoće, a ona je odvratila: ''Nečija osobna uvjerenja nisu relevantna za obnašanje funkcije. Pobačaj je u nadležnosti svake države članice, to nije u nadležnosti Komisije. Moja privatna uvjerenja nisu važna niti su relevantna za ovaj posao. U Hrvatskoj je pobačaj zakonit''.

Također je ustvrdila da je bila jedna od glavnih zagovarateljica ratifikacije Istanbulske konvencije pa je zato izgubila dio glasova konzervativnog biračkog tijela.

Na kraju trosatnog saslušanja Šuica je zaključila: ''Ova rasprava je bila vrlo dobra, nadahnjujuća i dragocjena jer sam vidjela svu raznolikost ovog Doma i bit će mi to od velike koristi u budućem radu, naravno ako me potvrdite. Dat ću sve od sebe u ovom portfelju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon saslušanja Šuica i Tajani dali su kratke izjave bez pitanja. On je istaknuo kako od nje očekuje da vrati nadu u europski projekt, a ona je poručila da će blisko surađivati s europskim organizacijama civilnog društva te građanima i građankama,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike