četiri dana prije izbora / Šuker, Jandroković, Polančec i Biškupić svjedoci obrane na suđenju Sanaderu

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine

22.10.2015.
13:36
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Četiri dana prije parlamentarnih izbora, 4. studenoga, na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju Planinska, trebali bi svjedočiti članovi užeg kabineta bivšeg premijera Ive SanaderaIvan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić.

Njihovo ispitivanje na suđenju u kojemu se bivšeg premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije StjepanaFiolića u četvrtak je zatražila Sanaderova obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji zgrade u Planinskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana je, osim toga, iznijela i niz drugih dokaznih prijedloga, među kojima i da se Šukera kao Sanaderovog ministra financija ispita iz kojih se razloga suglasio s kupnjom sporne nekretnine. No, sudsko vijeće će o tome odlučiti naknadno.

Uskok se protivio svim novim dokaznim prijedlozima obrane, dok je za svjedočenje bivših Sanaderovih najbližih suradnika ustvrdio da je nevažno. Smatraju da su sve navedene okolnosti već u dostatnoj mjeri utvrđene tijekom dokaznog postupka, iskazima svjedoka, ali i pregledanom dokumentacijom, među kojima je i transkript sa zatvorene vladine sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana se usprotivila takvom stavu Uskoka, podsjetivši da je i odlukom Ustavnog suda kojom je srušena prva pravomoćna presuda Sanaderu u slučajevim Hypo i Ina-MOL ukazano da sud treba biti oprezan kod kriminaliziranja radnji koje su posljedica političkih odluka koje je donijelo kolektivno tijelo. "Sanader nije niti bio na sjedici na kojoj se odlučivalo o kupnji zgrade u Planinskoj pa ljude koji su bili na užem kabinetu treba ispitati kao ključni element za dokazivanje kaznenog djela", kazala je Sloković.

Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Čobanković, no on je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo