vrijeme je da se čuje njihov glas / Suočeni s govorom mržnje, potplaćeni, teže dolaze do posla: Kako u Hrvatskoj žive drugi i drugačiji?

Žene su u Hrvatskoj potplaćene, Azilanti i pripadnici manjina teško dolaze do posla...

17.6.2020.
20:29
VOYO logo

Počeo je kao prosvjed zbog ubojstva Georgea Floyda, a ubrzo se pretvorio u globalni pokret za jednakost i protiv diskriminacije. I dok iz hrvatske Vlade poručuju da za sličnim prosvjedima ovdje nema potrebe jer je društvo tolerantno i pravedno – mnogi su na svojoj koži osjetili da je to daleko od istine.

Jedna od njih je i Lynder koja je iz Kenije zbog ljubavi u Zagreb stigla prije osam godina. Prve četiri je bezuspješno tražila posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imala sam osjećaj kao da se doslovno gušim. Navikla sam raditi i bila sam neovisna od svoje 20. godine. Zapravo i nešto prije toga. Do 22. godine sam imala dva posla. Došla sam u Hrvatsku kao odrasla osoba koja je neovisna, u potpunosti. Čak sam imala ljude koji su ovisili o meni. Osjećala sam se hendikepirano", priča za Potragu Lynder Musimbi Libese.

Na pitanje ima li rasizma u Hrvatskoj odgovara: ''Naravno. Uvijek kažem da rasizma ima doslovno svugdje u svijetu. Reci mi mjesto na svijetu gdje nema rasizma. U Hrvatskoj, iz mojeg iskustva rasist je jedan na njih 10. No netko drugi će reći suprotno - devet od 10. Ima rasizma, naravno.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ayman iz Egipta, unatoč svim problemima s kojima se suočio – bio je uporan i pokrenuo posao. Otvorio je frizerski salon.

''Zapravo je bilo teško, zbog jezika. Ali sam stalno postavljao pitanja, korak po korak. Pa sam onda uspio", kaže Ayman Youssef, frizer iz Egipta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ispitivao sam prijatelje: kako ovo ide, kako ovo ide? Pričam engleski pa sam se raspitivao o tome što sam trebao raditi. To je išlo korak po korak", dodaje naš sugovornik.

Ana Ćuća iz Centar za mirovne studije upravo radi na istraživanju o zapošljavanju izbjeglica.

''Zbog nemogućnosti pronalaska posla oni prihvaćaju nesiguran oblike rada, tu su kratkotrajni ugovori, često je riječ o radu na crno, tu je i teški fizički rad koji hrvatski državljanin nije bio voljan raditi. I onda se ljudi susreću s tim da čak i kada rade, ne budu im plaće isplaćene i zbog nepoznavanja njihovih radničkih plaća ne dobiju plaće'', kaže Ćuća.

Siniša Senad Musić, aktivist za prava Roma, na svojoj je koži osjetio što znači njezina boja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jednostavno sam nakon škole počeo raditi, onda sam upisao i fakultet. I prilikom zapošljavanja, tada sam se pozvao na prednost zapošljavanja za nacionalne manjine, obzirom da se radilo o poslu u zagrebačkoj županiji''.

''Rekli su mi da zbog toga što se zovem Senad, što sam Rom, da ne mogu zaposliti Cigana u Zagrebačkoj županij", dodaje Musić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se o tome godinama raspravlja, žene su i dalje nejednako zastupljenje i u politici i u biznisu.

''Na burzi imate od nekih 130 kompanija samo tri kompanije koje vode žene. Ono što je dosta nekarakteristično da nas sve tri, to je gđa. Kovačević iz Ericssona Nikole Tesle i predsjednica Uprave Lenca, brodogradilišta - sve dolazimo iz jedne poprilično muške industrije jer i financije su jedna prilično muška industrija'', govori Ivana Gažić, predsjednica Uprave zagrebačke burze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i osobe su invaliditetom nemaju jednak pristup tržištu rada. Od 2680 javnih i 6948 privatnih tvrtki koje moraju zapošljavati 3 posto osoba s invaliditetom, to čini tek nešto više od pola njih.

Kako u Hrvatskoj žive drugi i drugačiji – pogledajte u priči Ane Trcol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo