Svi sretni / Super vijesti za ribare: Povećava se ograničenje uvoza sitne plave ribe. Zadovoljni će biti i kupci!

Dobre vijesti za ribare. U studenom i prosincu ulov sitne plave ribe po plovilu će iznostiti 10 tona više nego inače

4.11.2019.
17:55
VOYO logo

To je 110 tona po brodu, a s obzirom na brojne lovostaje, koji su neophodni kako bi se riba sačuvala, ribari su ovom najavom Ministarstva poljoprivrede zadovoljni.

"Ukupan ulov na razini države je vjerojatno manji nego prošle godine. Nešto manje se radilo i tunolovci, koji su veliki brodovi, valjda su nešto duže bili na lovu tuna, tako da su manje ulovili plave ribe", pojašnjava ribar, Kristijan Uhač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije nekoliko godina ovakvo što je bilo teško zamisliti. Jer plava riba bila je pred izumiranjem.

Sa 150 aktivnih brodova, posadom i tvornicama za preradu ribe, Hrvatska bi se našla pred velikim gospodarskim problemom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo Europskoj komisiji obećali da ćemo se od referentne 2014., svake godine po pet posto smanjivati i toga se držimo. Sad smo vjerojatno u tim gabaritima pa su nam našli prostor za jedno blago povećanje. I dobro dođe", pojašnjava Uhač i dodaje:

"Vidimo da je posljednjih godina bolja pecatura. Komadi, kilogram srdele. Sad je ispod 50 kuna sve dok je prije četiri, pet godina uglavnom bilo sve preko 55 do 60 kuna. Tako da vjerojatno je dalo rezultata to što se mi ograničavamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom i prosincu po svakom brodu deset tona više. Iako će na kraju godine ukupan ulov vjerojatno biti jednak kao inače, ribarima kojima stalno stižu ograničenja ove vijesti dobro zvuče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo