RASTE NJEGOVA CIJENA / Suša i inflacija nisu zaobišle ni proizvodnju paškog sira: 'Tražimo smanjivanje PDV-a na mliječne proizvode'

Troškovi postaju preveliki. Situacija na Pagu tjera proizvođače na akcije

7.9.2022.
7:30
VOYO logo

Suša na pašnjacima, suša na žitnicama i poskupljenje stočne hrane, ali i energenata za preradu, pa i ambalaže potaklo je paške proizvođače sira da kroz nekoliko dana idu sa zahtjevom prema Vladi

"Zajedno s udrugom Hrvatske male mljekare odlučili smo ići prema Vladi s inicijativom za smanjivanje PDV-a na sve mliječne proizvode", kaže predsjednica Udruge proizvođača sira otoka Paga, Martina Pernar Škunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada su samo od svih mliječnih proizvoda jedino konzumno mlijeko i maslac oslobođeni PDV-a. Međutim, drugi proizvodi poput jogurta, poput kiselog mlijeka, sira, skute, nisu oslobođeni. Znači i dalje imamo tu jednu enormno visoku stopu od 25 posto", tvrdi direktor Sirane Gligora, Šime Gligora.

Image
udar na potrošače /

Drastično poskupio sir, cijene veće i do 100 posto: 'Nema opravdanja. Proizvođačima će se to obiti o glavu'

Image
udar na potrošače /

Drastično poskupio sir, cijene veće i do 100 posto: 'Nema opravdanja. Proizvođačima će se to obiti o glavu'

Dobar dio zemalja EU koje imaju veliku proizvodnju poznatih sireva PDV drže nisko poput Njemačke, Portugala, Francuske, Poljske, Italije i Španjolske. Irska i Malta imaju nultu stopu PDV-a na sir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog rasta cijene mlijeka, ali isto tako i troškova proizvodnje već je poskupio i sir. Korekcija cijena je do sada bila minimalna, a koliko će još rasti pitaju se i sami proizvođači. Građani se pitaju hoće li paški sir kao delikatesa postati još jedna namirnica koja će im postati nedostupna

Procjena je da bi već sada sir trebao biti skuplji za 20 do 30 posto, ali u dvjema najvećim otočnim siranama libe se većih poskupljenja od 10 posto jer će izgubiti kupce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo mlijeko je naraslo već skoro 50 posto. A da ne kažem svi ostali energenti. Za proizvodnju sira vi trebate veliki utrošak energije, struje plina, vode", objašnjava Gligora.

"Pokušali smo nekako utjecati na te velike troškove tako da smo ugradili solarne panele, pa smo tu zabilježili velike uštede na električnoj energiji", kaže Pernar Škunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno 13 najvećih otočnih proizvođača vjeruje da im samo niži PDV može osigurati konkurentnost i mjesto u potrošačkoj košarici građana

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike