KUKURUZA ĆE BITI MANJE ZA 30% / Suša stvara probleme poljoprivrednicima, osim biljaka, pate i životinje: 'Imamo dosta uginuća, 40-50 pilića na dan'

Osim kukuruza, slična situacija je i sa sojom i sa suncokretom...

22.7.2022.
20:30
VOYO logo

Zemlja suha kao barut i ispucana, a kukuruz na njemu samo sjena onoga što bi trebao biti. Požutjele i niske stabljike, kao i tanki listovi, za poljoprivrednike je i više nego očit znak da će imati manji urod.

"Sad po ovome se vidi kakva je situacija. Jako je teško, ja mislim 30 posto najmanje bude manji urod kukuruza. Drava je presušila, vidi se i zemlja kakva je ispucana. To će biti veliki problem, ako ne bude ništa palo, ne znam što ćemo i kako ćemo brati", kaže Vladimir Vuk, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici se sa sušom muče cijelu godinu. Posljednju pravu kišu imali su prije dva mjeseca. Ne sjećaju se ovakve žege.

Image
ŽEDNA ZEMLJA /

Talijanska poljoprivreda zbog katastrofalnih suša gubi milijarde eura. Potraga istražila čeka li ista sudbina Istru?

Image
ŽEDNA ZEMLJA /

Talijanska poljoprivreda zbog katastrofalnih suša gubi milijarde eura. Potraga istražila čeka li ista sudbina Istru?

"Pa bilo je sušnih godina, ali ovako s jakim temperaturama od 38, 37 kao što je i sada, ne pamtim", tvrdi Vladimir Šalković, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji rade na polju nadaju se da će sada vrlo vjerojatni manjak kukuruza, ali i drugih kultura poput suncokreta i soje značiti i više otkupne cijene. No, stvari baš i ne idu u tom smjeru.

"Situacija na burzama nije obećavajuća. Ona je vrlo dinamična, ali nažalost ovaj put u negativnom smjeru. Nadamo se da će se to promijeniti kroz skorašnje vrijeme i da ćemo konačno moći amortizirati sve barem s višim cijenama te padove prinosa", poručuje agronom Pero Pušić, .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije problem samo na poljima već i na farmama. Na ovoj je 13 tisuća pilića kojima vrućine još teže padaju.

"Evo vidite imamo i rashladni sistem s vanjskom vlagom, s tuširanjem i to je problem, imamo dosta uginuća. Sad dok je baš teška vrućina ima 40-50 komada na dan", kaže Vuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životinjama i biljkama bit će malo lakše nakon kiše koja je najavljena za subotu navečer, ali i za sredinu tjedna. No, problem je što neće padati znatnija količina koja bi prekinula ovo sušno razdoblje.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo