Neće rasti cijena / Sušna razdoblja nanijela veliku štetu uzgajivačima šarana, ali proizvođači poručuju: 'Ribe će biti'

Ribnjaci se nisu mogli napuniti vodom zbog čega su uzgajivači bili na 30 posto proizvodnih kapaciteta

24.11.2020.
16:30
VOYO logo

Sušna razdoblja s početka godine veliku štetu donijela su ribnjacima zbog čega se u sve većem broju općina proglašava stanje prirodne nepogode.

Najveće gubitke imaju uzgajivači šarana koji imaju i trećinu manje ribe. Kako će nadoknaditi štetu i što to znači za cijene popularne ribe, ispitao je Matija Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Ribnjaku Narta ove je godine trebalo biti 200 tona šarana, no već prvi dani izlova pokazuju kako da će se najvjerojatnije uloviti 140 tona.

Zbog suše šarani nisu dovoljno narasli. svi oni koji su ispod one prodajne težine od kilogram i pol vraćaju se u novi bazen gdje će živjeti još godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Čudesan ulov kod Rapca /

Udicom upecao 200 kilograma tešku tunu. Ribolovac za RTL opisao svoju sat i pol dugu borbu!

Image
Čudesan ulov kod Rapca /

Udicom upecao 200 kilograma tešku tunu. Ribolovac za RTL opisao svoju sat i pol dugu borbu!

Ribnjaci se nisu mogli napuniti vodom

"Očekivali smo da ćemo 20-tak posto ribe prenijeti u treću godinu, a sada to dolazi čak do 50 posto ribe koju vraćamo u nasad. Da ćemo imati više krupnije ribe, koju će biti teže prodati. To će bit ribe preko tri ili četiri kile", rekao je Matija Dergez, tehnolog na ribnjaku.

Ribnjaci se nisu mogli napuniti vodom zbog čega su uzgajivači bili na 30 posto proizvodnih kapaciteta. Da bi se spriječilo ugibanje riba u plićoj vodi, moralo im se davati manje hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, tijekom ljetnih mjeseci vodostaj je ovdje na ribnjaku bio 50 centimetara, a da bi ribe mogle normalno rasti on bi trebao biti metar i pol.

Ribe neće nedostajati

Kako se po jednom bazenu umjesto 100, dobije 70 tona, pa i manje ne čudi što se sve više proglašava prirodna nepogoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proglašena je u otprilike 50 posto općina gdje jesu ribnjaci, dok su ostale općine u postupku proglašenja, postoji određena procedura koja se mora zadovoljiti, ali ja vjerujem da će biti proglašena u svim općinama i županijama", poručio je Josip Tokić, voditelj poslovne jedinice ribnjačarstva PP Orahovica.

Iako je godina za ribnjačarstvo loša, to ne znači da će na tržištu nedostajati ribe. Veći uzgajivač problem domaćeg tržišta riješit će smanjenjem izvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupci se ne moraju brinuti, mi ćemo u Hrvatskoj osigurati dovoljne količine i za Božić i za Uskrs. Vjerojatno će biti zakinuto izvozno tržište jer mi većinu naše ribe izvozimo u Rumunjsku, Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku, Austriju", izjavio je Tokić.

Iako će zbog dohranjivanja riba porasti proizvodni troškovi, cijena šarana ipak neće porasti jer kao i za svo meso i njegovu vrijednost ruši ono što se prodaje iz uvoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo