KSENIJA TURKOVIĆ / Sutkinja Europskog suda za ljudska prava: 'Ponekad mi bude krivo kad se strašno napada hrvatsko sudstvo'

Unatoč zatrpanosti Suda velik broj predmeta koji stigne u Strasbourg nastoji se riješiti u roku od dvije godine

25.10.2019.
16:15
VOYO logo

Koliko građani vjeruju u domaće pravosuđe možda najbolje govori podatak da je na Europski sud za ljudska prava u posljednjih 25 godina iz Hrvatske stiglo čak 15.000 žalbi. Iako ih je većina odbačena, od ulaska u Europsku uniju do ove godine Hrvatska je izgubila ukupno 131 predmet, a po presudama i nagodbama Europskog suda za ljudska prava platila više od 19,5 milijuna kuna.

Svake godine na Europski sud za ljudska prava u Strasbourg stiže 60.000 slučajeva, odnosno, kako objašnjava, Ksenija Turković, sutkinja na tom sudu, postoje razlike od godine do godine ovisno o situaciji u pojedinim državama: ''Primjerice, kada je došlo do sukoba Ukrajine i Rusije, nevjerojatno je porastao broj pritužbi iz Ukrajine. Ili u slučaju Turske, bilo je dana kada smo iz te zemlje dobivali i po 500,600 pritužbi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Hrvatske, očekuje se da će ove godine doći do 700 slučajeva, a dosta njih se odnosi na zaštitu privatnosti i obiteljski život. Iako ih se 90 posto ne uzima u razmatranje jer nisu pravilno ispunjeni, u posljednjih 25 godina iz Hrvatske je stiglo čak 15.000 predmeta što je popriličan broj kad se gleda koliko slučajeva dolazi po glavi stanovnika.

Dok je primjerice u slučaju Austrije koja broji više od osam milijuna stanovnika donesena 391 presuda, Sud je do prošle godine u slučajevima predmeta iz Hrvatske donio 401 presudu. U 316 predmeta utvrđena je barem jedna povreda prava. U 26 je došlo do nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas bih rekla da najveći broj slučajeva koji dolaze se odnosi na članak osmi na obiteljski život. Privatni život. Recimo vidimo dosta problema, a Hrvatska ih rješava, otmice djece, haške konvencije. Gdje jedan roditelj živi u Hrvatskoj, drugi van i odvede dijete. Toga ima dosta'', istaknula je sutkinja.

Ona smatra da hrvatski sudovi sve bolje rade svoj posao: ''Meni ponekad bude krivo kad se strašno napada hrvatsko sudstvo. Ima grešaka, ali hrvatsko sudstvo iz ove perspektive koju ja vidim konstantno napreduje''.

Unatoč zatrpanosti Suda velik broj predmeta koji stigne u Strasbourg nastoji se riješiti u roku od dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo