Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kakva romantika

Svadba? Može. Fešta? Ne može. Ali ne brinite, ministarstvo je najavilo e-Vjenčanja

U vrijeme korone u Zagrebu su sklopljena 52 braka i jedno životno partnerstvo

Sanja Čatipović/ 6.5.2020. u 10:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svadba? Može. S gostima? Samo obitelj, a koliko ona može biti velika? Koliko članova ima obitelj, toliko ih može biti, tako je rekao glavni epidemiolog u zemlji.

No, jedno je sigurno, koliko god bude obitelji, svadbene svečanosti ne bi trebalo biti.

Milka i Božo sada su u Ljubljani. No, vjenčali su se u Rijeci u doba korone. 

"Na kraju smo bili nas dvoje i kumovi, i ja sam morala promijeniti kumu jer moja prijateljica nije mogla prijeći granicu", rekla je Milka Lelas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bilo je to vjenčanje pod maskama.

"Planirali smo imati u Sloveniji crkveno vjenčanje i zabavu za prijatelje, a što se tiče ovog u Rijeci, već od starta nije bilo zamišljeno kao veliko, bilo bi možda još pet-šest ljudi više da nije bilo korone", izjavio je Božo Lelas.

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Ali bilo je i zato su zabavu koji su planirali u Sloveniji morali odgoditi. No svejedno u vrijeme korone u Zagrebu su sklopljena 52 braka i jedno životno partnerstvo. Svoj posao za to vrijeme odrađivala je i matičarka Tanja Barić.

"Trinaest ili jedna četvrtina je odgođena jer su se bojali same zaraze ne braka, samo su odgodili, sad za te iste parove tražimo termine za šesti mjesec. U Zagrebu je zapravo sklopljeno jako puno brakova", rekla je Tanja Barić, voditeljica Odsjeka za sklapanje brakova Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda ih nije puno odgađalo matičara, no zabavu sigurno jest. Sva vjenčanja u četvrtom, petom i šestom mjesecu, kaže nam organizatorica vjenčanja Marija Kelčec Pester su otkazana.

"Neke smo uspjeli prebaciti na ljeto tijekom tjkedna neke na jesen, iako tu i postoji mogućnost tog drugogh vala da se vrati. Dosta njih se radi zauzetosti termina i lokacija prebacilo na 2021.", rekla je Marija Kelčec Pester, organizatorica vjenčanja.

Organizira se, kaže, u nadi da će mjere još popustiti. Trude se vjenčanja prebaciti na otvoreno, neka smanjuju i sele u privatne vile na moru. Nadaju se da će do ljeta to biti moguće jer za sada od fešte nema ništa.

"Nije dopušteno da se provode svadbene svečanosti. Vidjet ćemo za kasnije preporuke kako bi to trebalo izgledati", izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, stožer je dozvolio da u crkvama i matičnim uredima sada osim mladenaca i kumova budu i članovi obitelj. I dalje će sjediti na razmaknutim stolcima i poštivati epidemiološke mjere. No, neće više morati odlaziti u matične urede tražiti termine. U Ministartvu uprave najavljuju e-Vjenčanja koja će biti dio sustava e građana.

"Oni će upisati svoje podatke i podatke kumova i dobit će termin i mjesto vjenčanja", poručio je ministar uprave Ivan Malenica.

Taj bi sustav trebaop proraditi od sredine lipnja. Riješit će to službeni dio sklapanja braka, na onaj neslužbeni mladenci i njihovi gosti još će pričekati. 

Sanja Čatipović/ 6.5.2020. u 10:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ne prilazite!

VIDEO Centrom Vrlike šeće vučica! Damir Skok za RTL: 'Izgleda da je ranjena. Vjerojatno je zato u naselju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba