Kakva romantika / Svadba? Može. Fešta? Ne može. Ali ne brinite, ministarstvo je najavilo e-Vjenčanja

U vrijeme korone u Zagrebu su sklopljena 52 braka i jedno životno partnerstvo

6.5.2020.
10:39
VOYO logo

Svadba? Može. S gostima? Samo obitelj, a koliko ona može biti velika? Koliko članova ima obitelj, toliko ih može biti, tako je rekao glavni epidemiolog u zemlji.

No, jedno je sigurno, koliko god bude obitelji, svadbene svečanosti ne bi trebalo biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milka i Božo sada su u Ljubljani. No, vjenčali su se u Rijeci u doba korone. 

"Na kraju smo bili nas dvoje i kumovi, i ja sam morala promijeniti kumu jer moja prijateljica nije mogla prijeći granicu", rekla je Milka Lelas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to vjenčanje pod maskama.

"Planirali smo imati u Sloveniji crkveno vjenčanje i zabavu za prijatelje, a što se tiče ovog u Rijeci, već od starta nije bilo zamišljeno kao veliko, bilo bi možda još pet-šest ljudi više da nije bilo korone", izjavio je Božo Lelas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali bilo je i zato su zabavu koji su planirali u Sloveniji morali odgoditi. No svejedno u vrijeme korone u Zagrebu su sklopljena 52 braka i jedno životno partnerstvo. Svoj posao za to vrijeme odrađivala je i matičarka Tanja Barić.

"Trinaest ili jedna četvrtina je odgođena jer su se bojali same zaraze ne braka, samo su odgodili, sad za te iste parove tražimo termine za šesti mjesec. U Zagrebu je zapravo sklopljeno jako puno brakova", rekla je Tanja Barić, voditeljica Odsjeka za sklapanje brakova Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ih nije puno odgađalo matičara, no zabavu sigurno jest. Sva vjenčanja u četvrtom, petom i šestom mjesecu, kaže nam organizatorica vjenčanja Marija Kelčec Pester su otkazana.

"Neke smo uspjeli prebaciti na ljeto tijekom tjkedna neke na jesen, iako tu i postoji mogućnost tog drugogh vala da se vrati. Dosta njih se radi zauzetosti termina i lokacija prebacilo na 2021.", rekla je Marija Kelčec Pester, organizatorica vjenčanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizira se, kaže, u nadi da će mjere još popustiti. Trude se vjenčanja prebaciti na otvoreno, neka smanjuju i sele u privatne vile na moru. Nadaju se da će do ljeta to biti moguće jer za sada od fešte nema ništa.

"Nije dopušteno da se provode svadbene svečanosti. Vidjet ćemo za kasnije preporuke kako bi to trebalo izgledati", izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, stožer je dozvolio da u crkvama i matičnim uredima sada osim mladenaca i kumova budu i članovi obitelj. I dalje će sjediti na razmaknutim stolcima i poštivati epidemiološke mjere. No, neće više morati odlaziti u matične urede tražiti termine. U Ministartvu uprave najavljuju e-Vjenčanja koja će biti dio sustava e građana.

"Oni će upisati svoje podatke i podatke kumova i dobit će termin i mjesto vjenčanja", poručio je ministar uprave Ivan Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj bi sustav trebaop proraditi od sredine lipnja. Riješit će to službeni dio sklapanja braka, na onaj neslužbeni mladenci i njihovi gosti još će pričekati. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo