Sociolog Marcelić za RTL / Svađa predsjednika i premijera kroz analizu sociologa: 'Milanović je odabrao sudstvo kao napad, Plenkoviću se teško braniti'

Kako će završiti ovaj film?

4.4.2021.
19:05
VOYO logo

Kako će završiti ovaj film, analiziramo sa sociologom Svenom Marcelićem koji nas čeka u Zadru. 

Što zapravo to znači ova svađa, sto oni žele, koja je pozadina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi koji nismo u svijetu politike, teško da možemo naći personalne motive. Moramo se baviti društvom. U pitanju je vrsta pritiska viših sila, sudstva, imamo preklapanje političkih priča oko osobnih. To je problem". 


Je li ovo otišlo malo predaleko, imamo premijera i predsjednika koji ne razgovaraju, a trebali bi ipak zajednički odlučivati o nekim... Jesmo li mi svi taoci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je ta vrsta problema. Oni imaju određene funkcije i koje podrazumijevaju da oni surađuju, oni to ne čini. Bitno je da ne surađuju, a trebali bi. Diplomacija je sastvani dio politike, a tog nema - to su pokazatelji disfunkcionalnosti. I to u državi gdje institucije ne funckioniraju dobro".


Kako to razriješiti, tko će prvi popustiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će kompromisa, idemo prema tome. S jedne strane Milanović je sudstvo odabrao kao napad, a sudstvo je u katastrofalnom stanju. Da ne spominjemo Mamića koji se pokazuje kao ravnopravan sudstvu.. Ta tema Milanoviću daje oružje, a Plenkoviću se teško braniti jer ta tema ne funkcionira. Jasno oslikava Milanovićevu sposobnost, inteligentne izjave koje daje, ali je uspio pokazati jedan dio problema koji ne funkcionira i teško se braniti Plenkoviću. Doći će do neke vrste kompromisa. Percepcija javnog mijenja će biti samo jedan od faktora". 


Je li ovo novo normalno na koje se mi moramo naviknuti ili će proći kad prodju lokalni izbori i oni za vrhovni sud?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će obojica biti tu neko vrijeme, ako će tako komunicirati s obzirom kad se pojavi cijep između mišljenja. Kad gledamo retoriku ona sakriva druge dimenzije, obojica imaju određeni nacin nastupanja. Naravno, ovo je političko razdoblje kada gledamo veću političku aktivnost. Idu lokalni  izbori, idu još neke aktivnosti koje traže angažman jednog i drugog. Bit će manje motiva za sukob". 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo