četvrti najčešći uzrok smrti / Svaka 11. osoba pati od ove bolesti, a svaka druga nije svjesna da je ima: 'Posljedice neliječenja su strašne'

Testiranje je jednostavno, traje nekoliko sekundi i može se obaviti kod liječnika opće prakse

15.11.2019.
7:22
VOYO logo

U Hrvatskoj je samo prošle godine 304 tisuće osoba doznalo da ima dijabetes. Stručnjaci predviđaju da još toliko ljudi boluje od te bolesti, a da toga nije ni svjesno. 

Nije to jedini problem kod dijagnosticiranja takozvane šećerne bolesti. Nekad smo bili sigurni da je tip 2 dijabetesa ono što dobijaju starci, a tip 1 mladi, međutim - i to se promijenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Dropulić Pužak članica je Zagrebačkog dijabetičkog društva i imala je samo tri godine kad su joj dijagnosticirali ono što zovemo starački šečer. Ono za što pomisliš - barem neka bolest koja sigurno ne napada malu djecu.

"Bili smo na moru, uspjela sam pasti u komu, završili smo na Hitnoj i vidjeli su da mi je šečer bio 1,9. Pala sam u hipoglikemijsku komu i kad sam se probudila, otkrili su da imam tip 2. Nije im bilo nikako jasno, doslovno su 12 puta radili iste pretrage i svaki put isto - tip 2", prisjetila se Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je time najmlađa članica društva dijabetičara s dijabetesom tipa 2, ali ne i jedina.

"Jedno me vrijeme bilo sram reći da imam dijabetes. Skrivala sam se s tim, pod odmorom sam se išla pikati u WC da ne bi drugi vršnjaci vidjeli, bojala sam se vršnjačkog zadirkivanja dok mi jednom nije bilo zlo", kazala nam je Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijabetes ne smije biti bauk, ali se mora držati pod kontrolom. Jer, svaka 11. osoba ima dijabetes. Svaka druga ne zna da ga ima. Dijabetes je četvrti najčešći uzročniksmrti u Hrvatskoj, a komplikacije do kojih se dolazi neliječenjem su prilično strašne. Mjerenje je jednostavno, traje nekoliko sekundi i može se obaviti kod liječnika opće prakse ili uz pomoć nekoga tko ima dijabetes te potrebnu "opremu" za mjerenje razine šećera u krvi.

Također, osim što je genetska bolest, nekadašnje kategorije lagano se napuštaju. Djeca i adolescenti razvijaju dijabetes tipa 2, 50-godišnjacima se dijagnosticira tip 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednim dobrim dijelom to se događa zbog načina života, nepravilne prehrane, debljine. Debljina je kod djece sve veći problem i dok god mi buckasto dijete gledamo kao simpatično, to buckasto dijete je pod velikim rizikom da razvije tip 2 šećerne bolesti", pojasnio nam je Dario Rahelić, predstojnik klinike Vuk Vrhovec.

Srećom, ne razvija se samo oblik bolesti već i oblici liječenja. A ono što će biti veliki korak dolazi kroz dvije godine - registar oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo