velik društveni problem / Svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj je pretila: 'Debljina nije samo estetski već zdravstveni problem'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Stručnjaci naglašavaju kako debljina nije samo estetski nego i zdravstveni problem

13.3.2020.
13:49
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj je pretila, upozorili su u petak zdravstveni stručnjaci u povodu Nacionalnog dana borbe protiv debljine. Naglasili su važnost prevencije jer je debljina veliki čimbenik rizika za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. 

Prevencija povezana s dugovječnosti

"Debljina je rizičan čimbenik za nastanak kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora i mentalnih poremećaja", upozoreno je na konferenciji za novinare uoči Dana osviještenosti o debljini, 20. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavna analiza Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) pokazala je da će u Hrvatskoj u sljedećih 30 godina debljina biti odgovorna za 10 posto slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75 posto slučajeva dijabetesa, 7 posto slučajeva demencije i 5 posto slučajeva raka.

Prema toj analizi, u sljedećih će 30 godina u Hrvatskoj debljina biti povezana i s padom očekivanog životnog vijeka od čak 3,5 godine. "Ulaganjem u prevenciju ne samo da čuvamo zdravlje ljudi, već i pridonosimo njihovoj dugovječnosti", istaknula je Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debljina je u prvom redu zdravstveni problem

"Mnogi debljinu smatraju estetskim problemom, no vrlo je važno reći da je ona - zdravstveni problem. U Zakladi 'Hrvatska kuća srca' kroz brojne javnozdravstvene akcije građani se kontinuirano educiraju o važnosti zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i redovitih kontrola", rekla je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“,

Na debljinu kao čimbenik rizika dijabetesa upozorio je dijabetolog Dario Rahelić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Troškovi liječenja dijabetesa u Hrvatskoj  iznose 4,6 milijardi kuna godišnje. Ta ogromna sredstva mogla bi se smanjiti kada bi se prevenirala debljina. Upravo je to ključ uspjeha, pogotovo kada znamo da u svijetu raste broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 među mladom populacijom, a riječ je o bolesti koja je prije bila rezervirana uglavnom za stariju populaciju“, istaknuo je Rahelić.

Naime, podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša djeca plaćaju veliku cijenu zbog pretilosti, zbog debljine imaju manjak samopouzdanja i triput veće izglede da postanu žrtve zlostavljanja", naglasila je Portolan Pajić.

Važnost edukacije mladih 

Važnost edukacije mladih ljudi o prevenciji debljine istaknula je i  Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Centar u Zagrebu gdje je otvoreno besplatno savjetovalište o pravilnoj prehrani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Nažalost uglavnom nam dolaze stariji od 60 godina te 80 posto žene u odnosu na muškarce", rekla je Balenović te pozvala mlade da dođu u savjetovalište i preveniraju debljinu što je prije moguće.

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana debljine organizatori su planirali održati 4. konferenciju "Hrvatski dan debljine", no zbog preporuka HZJZ-a i Kriznog stožera za civilnu zaštitu o otkazivanju svih javnih skupova u zatvorenom prostoru s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja koronavirusa, konferencija je odgođena za jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo odustali od konferencije, već smo ju odgodili. Konferencija je ove godine imala  cilj okupiti vrhunske stručnjake iz različitih područja medicine, nutricionizma i farmacije kako bismo multidisciplinarno odgovorili na sve izazove u borbi s debljinom. Nažalost, svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj je debela, stoga je ovo problem koji svi moramo ozbiljno shvatiti. Njime ćemo se detaljnije pozabaviti na konferenciji na jesen“, izjavila je Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za borbu protiv prekomjerne tjelesne težine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo