dan bez mobitela u prometu / Svaki 20. vozač snima selfie dok vozi. Istraživanje u Jastrebarskom potvrdilo da svaki treći vozač aktivno koristi mobitel

Uz brzinu, alkohol i nekorištenje pojasa, mobitel u vožnji najveći je neprijatelj na cesti. Policija godišnje zabilježi 42.000 prekršaja vezanih uz korištenje mobitela u prometu

2.4.2022.
8:00
VOYO logo

Mobitel u prometu skriveni je ubojica, ali opasne se navike, kažu nam vozači, nije lako riješiti. Pitali smo vozače, koliko ga iskreno koriste tijekom vožnje.

Ana Mrvelj iz Zagreba kaže: "Često, ali ne koristim tako da ga držim u ruci jer nije potrebno. Imam sve na volanu pa me ne ometa, hajdemo tako reći". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristijan Komljenović, također iz Zagreba, kaže da je to opasno: ""raznorazni sudari se dogode... čekanja... dok istipkaš sve i semafori, ne." 

Mladen Kašica, pak, dodaje: "Koristim u slučaju 'ne daj Bože nešto' ili na semaforu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Tušek priznaje: "Sila je, nitko ništa ne pita, svi traže da se javiš i to je tak. Platio sam par puta i sad imam bluetooth." 

Ipak, prema najnovijem istraživanju navika i ponašanja sudionika u prometu, smanjio se broj vozača na mobitelu u proteklih 5 godina i to gotovo 20 posto. Također, 20 posto je i više vozača koji koriste primjerice Bluetooth. Novost je i da svaki 20. vozač snima selfije, dok u prvom istraživanju to uopće nije zabilježeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, pojavi novih trendova kumovala je pandemija. 

Renata Ivanović, voditeljica kampanje "Dan bez mobitela u prometu", komentira: "Mi sada imamo svaki 20. sudionik u prometu, bez obzira koje vrste, koristi mobitel, obavlja mobitelom online sastanak dok se kreće po prometnicama bilo kao pješak, biciklista ili vozač. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i mjesta gdje se više telefonira u prometu nego inače. Istaknuo se jedan grad. 

Krešimir Vidović iz Ericsson Nikole Tesle kaže: "Na području grada Jastrebarskog konkretno svaki treći vozač u pokretu je koristio mobilni telefon aktivno." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brzinu, alkohol i nekorištenje pojasa, mobitel u vožnji najveći je neprijatelj na cesti. Kazne su sada i 1000 kuna.  

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa u MUP-u, kaže: "Godišnje otprilike imamo preko 42.000 prekršaja onih vozača koji su koristili mobitel na nepropisan način." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato - oprez, jer jedna sekunda nepažnje može dovesti do tragedije i obilježiti nečiji, ali i vaš život. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo