RUPA U ZAKONU / Svaki 4. automobil u Hrvatskoj je darovan: Ali nisu Hrvati toliko darežljivi koliko su snalažljivi

Auto na dar: tata kćeri, kćer djedu, djed supruzi. Ove je godine nastao pravi bum dobrote među Hrvatima

1.8.2019.
9:05
VOYO logo

Nije riječ o velikodušnim gestama, već lukavoj dosjetki građana - kako kupiti auto i ne platiti porez, a upravo to omogućio im je previd Ministarstva financija u prošlogodišnjoj izmjeni poreznog zakona.

Ove je godine svaki četvrti rabljeni automobil u Hrvatskoj - darovan. Ali nisu Hrvati toliko široke ruke, koliko su snalažljivi - rupa u zakonu omogućila im je uštedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Porez na stjecanje od pet posto je bio na snazi do 1.siječnja 2018. S zmjenama propisa kad su stanice preuzele registracije, onda je nastupila ta upravna pristojba koja nije porez'', objasnio je Luka Dorić iz Centra za vozila. Riječ je o tarifi koja ovisi o starosti i jačini auta, a plaća se pri registraciji.

Primjerice vrijednost pet godina starog Golfa 7, jačine motora 85 kilovata, je 100.000 kuna. Ako ste ga kupili do 1.1.2018., na njega ste morali platiti porez od pet posto vrijednosti auta, u ovom slučaju: 5.000 kuna. Prošle je godine taj porez ukinut, i uvedena je upravna pristojba pa je prijenos vlasništva za ovaj auto postao upola jeftiniji: 2550 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da ne bi platili ni tih 2550 kuna, građani se služe legalnim trikom, kojim je državna blagajna unatrag  godinu i pol osiromašena za 65 milijuna kuna.

Primjera radi, auto kupim od svoje prijateljice, koja je fizička osoba. U trenutku kada želim registrirati auto, trebala bih platiti upravnu pristojbu. Međutim, da bih izbjegla taj iznos, u međuvremenu ga darujem svome supružniku, roditelju ili djetetu i onda oni ne plate ništa'',

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nula kuna za prijenos vlasništva lani je plaćeno za oko 27.000 automobila koje su članovi obitelji dobili na dar, a ove ih je godine samo do sada darovano već 29.500.

Doduše, državne je namete moguće izbjeći samo kada fizička osoba kupuje od fizičke, i to u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi djelujemo kao pravna osoba. Kod nas kupac dođe i mi mu izdamo račun, u kojem je već ugrađen unaprijed PDV, i poseban porez na motorna vozila, takozvani PPNV. Znači, kad kupi kod nas, ne plaća više ništa. -Vi kada dovezete vozilo iz Njemačke, prvo se morate obratiti na carinu i platiti taj PPNV'', objašnjava vlasnik autokuće Darko Princip.

Ali ponovno ne i upravnu pristojbu - ako auto darujete prije registracije. Zato se može očekivati da će ovu skupu rupu u zakonu Ministarstvo financija već u novom valu poreznih izmjena - ekspresno popuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo