najnoviji podaci / Svaki treći brak završi razvodom, rekorderi Dalmatinci: Ako mislite da je 7. godina ključna - varate se!

Svaki treći brak završava razvodom, a Split je hrvatski grad koji prednjači po broju rastava

17.10.2019.
7:00
VOYO logo

U Hrvatskoj i dalje pada broj sklopljenih brakova i to nešto brže od broja razvoda. Tako je lani sklopljen 19.921 brak, a rastalo se 6125 parova, što je inače najmanji broj od 2015. godine. Zanimljivo je da je grad koji prednjači po rastavama brakova Split, a prosjekom nadmašuje čak i Zagreb.

Svaki treći brak završi razvodom

Da je brak za mnoge zapravo totalni crni mrak, govori i crna statistika - svaki treći završava razvodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji su se rastali kad sam imala dvije godine, i mislim da je to radi toga što su moji prebrzo ušli u vezu, odnosno brak i kasnije su shvatili da jednostavno nisu
jedno za drugo. Na kraju tu djeca pate, ali šta ćete...", rekla je Splićanka Mia Jakšić

Kad su u pitanju razvodi - Dalmatinci vode. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku najviše razvoda bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čak 587. Od toga, 318 ih je palo u Splitu. U dalmatinskoj metropoli tako s rastavom završi 40 posto brakova, a u Zagrebu njih 28 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presude pristižu, čini nam se u većem i većem broju, tako da se nekad znamo upitati je li itko više uopće u braku'', izjavila je voditeljica Matičnog ureda u Splitu, Jadranka Pleština.

Razvodom braka bavi se sud, no oni s maloljetnom djecom najprije moraju u Centar za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svrha postupka obveznog savjetovanja da roditelji postignu plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a to je s kojim roditeljem će djeca stanovati, kako će se odvijati
susreti i druženje s drugim roditeljem i obveza uzdržavanja'', objasnila je Tea Bačić iz splitskog Centra za socijalnu skrb. 

Ako ste pomislili da se brakovi raspadaju u prvim godinama, varate se. Rastavljeni su u prosjeku bili u braku gotovo 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta vrsta zajedništva zahtjeva sposobnost prilagodbe, tolerancije, dakle prihvaćanje različitosti, bez toga zajedništvo funkcionirati ne može", smatra psihologica Mirjana Nazor

U jednom razredu 19-ero djece ima razvedene roditelje

Sve više zahtjeva za rastavom stiže i na Crkveni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi tu tužbu razmotrimo, vidimo ima li ili nema temelja za ono što stranke traže. Ukoliko ima temlja, poziva ih se na saslužanje, zatim i njihove svjedoke", rekao je Ante Rako, sudac splitskog Crkvenog suda. 

U prilog tome govori i podatak da u razredu jedne splitske škole sjedi 25 učenika, od čega su 19 djeca razvedenih roditelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam imao osobno iskustvo rada u jednoj župi, gdje je prije 3-4 godine od 67 djece, njih 33 bilo iz razvedenih brakova. Dakle, to je na žalost jedna statistika koja
prati našu županiju, na žalost već duže vrijeme'', dodao je Rako.  

A i u brak stupamo sve stariji. Nevjeste u prosjeku imaju 28 godina, a muškarci najčešće ulaze u brak 31.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo