od Austrije do Remetinca / Sve Sanaderove afere: na teret mu se stavlja da je oštetio državu za 850 milijuna kuna

Kada bi se zbrojile sve afere u koje je umiješan Ivo Sanader, bilo da je korist pribavljao sebi ili drugome, prouzročio je štetu od gotovo 850 milijuna kuna

1.10.2015.
18:52
VOYO logo

Uz rotirke i bogatu pratnju bivši premijer Ivo Sanader, iz Austrije je izručen u srpnju 2011. godine. No, zahvaljujući prijateljima koji su za njega jamčili s 300.000 eura u gotovini i založili svoje nekretnine, pušten je nakon nekoliko mjeseci da se brani sa slobode.  

"Nakon obitelji, zahvalan sam i prijateljima. Prijateljstvo ostaje prijateljstvo i nikad ga ne bi iznevjerio", kazao je Sanader sredinom prosinca 2011. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog uhićenja, u austrijskom ekstradicijskom pritvoru Ivo Sanader proveo je sedam mjeseci. Po prebacivanju u Hrvatsku, još pet mjeseci bio je u istražnom zatvoru za Fimi mediju, pa 19 za Hypo i INA-MOL, a idućih 13 mjeseci izdržavao je zatvorsku kaznu za taj slučaj. Ukupno tri godine i osam mjeseci.

"Govorim ovo pred Bogom i pred ljudima. Ponosan sam na ono što sam napravio - ovo su laži, to je kupovanje bolje prošlosti i budućnosti", rekao je 22. listopada 2013. godine braneći se u aferi Fimi Medija, koja se odvijala dok je bio premijer i predsjednik HDZ-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojom tadašnjom strankom optužen je da su iz državnih tvrtki u šest godina 'izvukli' 70 milijuna kuna.

Osuđen je na devet godina zatvora. Međutim, zbog bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku - sada je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prije te, najzvučnije afere, optužen je za ratno profiterstvo. U aferi HYPO banka, bivšem premijeru stavilo se nateret da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna mita.

Druga optužnica tri mjeseca kasnije, također za mito. Tada je Ivo Sanader optužen za primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u INA-i. Kao dokaz je poslužila snimka iz jednog zagrebačkog restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prve dvije afere Hypo i INA-MOL pravomoćno je  osuđen na osam i pol godina zatvora, no Ustavni sud je u srpnju ove godine tu odluku ukinuo i suđenje vratio na početak.

Sanadera se tereti da je pogodovao poslu u kojem je državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2012. Sanader je optužen da je s Robertom Ježićem poticao Ivana Mravka da Diokiju i DINI daje struju po nižoj cijeni. Afera je teška 18,8 milijuna kuna.

Zadnja optužnica je ona za HEP-TLM,  jer je poticao HEP da jeftinije prodaje struju mostarskom Aluminiju, čime je državna tvrtka oštećena za 650 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi se zbrojile sve afere, bilo da je korist pribavljao sebi ili drugome, prouzročio je štetu od gotovo 850 milijuna kuna.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo