izbjegavanje zatvorenih granica / Sve više ilegalnih migranata na novoj ruti: U Lici zbog toga povećavaju broj policajaca?

Grupe migranata u okolici Ogulina svakodnevna su pojava. A ruta seli i južnije u Liku. Migranti prolaze u grupama

13.8.2018.
20:30
VOYO logo

Ono o čemu je RTL jučer izvijestio danas je potvrdila i policija. Dvojica migranata u Drežnici kod Ogulina poginula su kad je na njih tijekom odrona palo kamenje. Putovali su po novoj Balkanskoj ruti, otvorenoj ovog proljeća kojom se izbjegavaju zatvorene granice u Makedoniji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Ta nova ruta kreće iz Grčke, pa preko Albanije i Crne Gore migranti dolaze do Bosne, i zaustavljaju se u Bihaću i Velikoj Kladuši. Od tamo traže put prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj znamo za dvije rute. Jedna ide preko Generalskog stola za Sloveniju, a druga preko Ogulina za Trst. Grupe migranata u okolici Ogulina svakodnevna su pojava. A ruta seli i južnije u Liku. Migranti prolaze u grupama, provaljuju u prazne kuće, odmore, pojedu što nađu, pa nastave prema sjeverozapadu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to nesretan slučaj! Zaključak je karlovačke policije nakon što su istražili sve okolnosti smrti mladića na području Drežnice. "U nerazjašnjenim okolnostima došlo je do odrona veće količine kamenja koje je usmrtilo dvojicu od tamo prisutnih osoba", izjavio je Darko Bratić, načelnik Policijske uprave karlovačke.

Migranti, njih desetero koji su bili u njihovom društvu prebačeni su u Zagreb, nakon što su najavili da će zatražiti azil. "Radi se uglavnom o Alžircima!" dodaje Bratić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se dogodilo na nepristupačnom terenu 20-ak kilometara od grada Ogulina kojem to područje administrativno pripada. Iako su im migranti stalno na teritoriju grada, ovdje u centru nikad ih nisu vidjeli. "Prolaze šumom, većinom nenaseljenim područjima, koliko smo čuli, ako oni i vide ljude, oni se sklanjaju... Jer ako ih policija vidi, uhvati, ako netko dojavi policiji, oni ih vraćaju koliko znam", kazao je Danijel Vukelja, zamjenik gradonačelnika Ogulina.

Službeno, prema statistikama MUP-a na području karlovačke županije policija je ove godine evidentirala 300 ileganih migranata. A ruta se sada preselila i južnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni aerodrom Željava već više od dva desetljeća stoji zapušten, prođu ovdje ponekad mještani, pokoji turist, ali u posljednje vrijeme sve veće skupine migranata. Jer u Bihaću koji se nalazi u ovom se nalazi 20-ak kilometara u ovom smjeru - sve ih je više i više.

Službeno policija je na teritoriju Like ove godine evidentirala njih svega 180. No, izvori iz BiH, ali i mještani na hrvatskoj strani granice - tvrde ima ih više. Petar objašnjava, rute su im ucrtane na mobitelima, a prolaze skoro svake večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako kada. Nekad troje, nekad petero, nekad 12, a 5.000 ih ima u Bihaću", priča Petar Borčić iz Željave. U općini Plitvička jezera provaljeno je u više kuća.

Provalili su u kuću, u ovom selu tri-četiri kuće. Malo odmore, spavaju, prespavaju, ako ima nešto pojedu i tako, idu dalje... A policija je, kažu mještani na svakom koraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ličkog Petrovog Sela policija zaustavlja teretna vozila i kombije. Na taj način u posljednjih nekoliko mjeseci ulovili su više krijumčara. A migrante koji pješice prelaze granicu vraćaju svakodnevno. Zbog svega, neslužbeno, u Lici se povećava broj policajaca koji stižu iz ostalih uprava. Iz MUP-a ovo ne potvrđuju ni demantiraju. Tvrde njihov se broj određuje se u skladu s potrebama. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo