aktivniji su stomatolozi / Sve više liječnika je na društvenim mrežama, među njima su i oni: 'Javljaju se pacijenti, misle da imaju nešto'

Posljednje istraživanje pokazuje da je na društvenim mrežama sve više liječnika - njih oko 75 %. Gotovo isto toliko ih želi i službene smjernice kako se profesionalno ponašati na mrežama

20.8.2022.
8:00
VOYO logo

Natko Beck je radiolog i zdravstveni influencer. Na Instagram, Facebook i TikTok mu se javljaju pacijenti.

"Svi misle da imaju nešto, pa se onda javi i kaže imam ovo ili ono. Medicinske problemi nisu za rješavati preko društvenih mreža ili bilo kojeg drugog virtualnog oblika komunikacije. Mi moram pregledati, popričati s pacijentom i vidjeti što on nosi sa sobom da bismo mogli adekvatno reagirati", kazao je Beck.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ginekologinja iz Karlovca Ljiljana Horvatiček krenula je snimati i objavljivati u koroni i pacijentice su joj zahvalne.

"Mislim da se sve mijenja i da se jednostavno liječnici moraju više približiti pacijentu i mislim da moramo pojačati više taj ljudski faktor komunikacije. Mislim da je nekako najvažnije da te žene suosjećaju i da su nekako podržane", kazala je Horvatiček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nacionalni program /

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

Image
Nacionalni program /

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

Pacijenti znaju da su liječnici na društvenim mrežama jer im šalju zahtjeve za prijateljstvom. Dobilo ih je 91 posto stomatologa i 63 posto liječnika.

Na društvenim mrežama je 75 posto liječnika. Najviše koriste Facebook, više od 50 posto Instagram i svaki treći, njih 36,1 posto YouTube.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši pacijenti guglaju liječnike. I oni što mogu naći guglajući je ono što se nalazi na društvenim mrežama naših kolega i to je nešto što je javno dostupno. I temeljem tih javno dostupnih objavama oni stvaraju mišljenje o svojim budućim ili trenutnim liječnicima", kazala je Tea Vukšić Rukavina, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Doktori dentalne medicine više koriste društvene mreže i više posjećuju profile pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam što je to zato šo pokušavaju komunicirati s pacijentima. nalaze da ovisnih pacijenti, posebno mlađe generacije se sve više nalaze na platformama i na taj način pokušavaju doći u kontakt s njima i možda ih privući u svoju ordinaciju", kazao je Joško Visković, izvanredni profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zbog društvenih mreža pred Sudom časti Hrvatske komore dentalne medicine vodi se više od 15 postupaka, a liječničkoj komori je prijavljeno 6. Smjernice za profesionalno ponašanje bit će do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo