Gost Direkta etički haker / Sve više prijevara pri kupnji internetom: Europol objavio zlatna pravila kako ne ispasti glup

Europski policijski ured izdao je savjete za sigurnu kupnju preko interneta, koji bi trebali pomoći u smanjenju broja internetskih prijevara

31.7.2017.
22:37
VOYO logo

Dok Ivan surfa internetom po mobilnom uređaju zapravo je u šopingu. Izgleda neobično, ali mobitel je sve što mu treba. Ovaj dvadesetogodišnjak voli modu i zna što bira, a to su često stvari koje ne može naći u našim trgovinama. 

"Ako gledamo skuplje stvari i premium modu, high-end fashion, Prada i takve stvari, tu imamo Farfetch, Luisa via Roma. Ima puno takvih stranica. Ako tražimo srednju robu, kao što je Zara, što imamo u Zagrebu, tu je Asos", priča nam Ivan Timko iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati, baš kao i Ivan, najviše kupuju odjeću, obuću i modne dodatke, zatim elektroničku opremu, kozmetiku i parfeme. Među mladim ljudima danas nije lako naći nekoga tko ništa nije kupio online. 

"Više volim isprobati proizvod i pogledati ga, tako da nisam baš za online kupovinu. Ranije ne bih odavala podatke preko interneta", otkriva nam Anesa iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i Lucijan, koji je tijekom karijere vidio raznoraznih internetskih prevara, bez rezerve preporučuje kupnju putem interneta. 

"Ne vidim apsolutno nikakvu razliku između kupovine u dućanu i kupovine u elektroničkom dućanu. To su danas de facto ekvivalentne metode prodaje i prema mnogim parametrima online prodaja premašuje brojke fizičke prodaje. Stvari su takve da ako se ne budete time služili, uskoro neku robu nećete niti moći kupiti", objašnjava nam Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali - treba se držati pravila. "Ja osobno nisam bio žrtva prijevare jer prije nego što nešto naručim istažim stranicu i vidim je li ta domena OK i jesu li ljudi bili prevareni prije", kazao nam je Ivan s početka naše priče.

Baš to je jedno od zlatnih pravila online kupovine koje je objavio i Europol. Savjetuju vam da kupujete samo od provjerenih prodavatelja, čije je reference lako provjeriti. Zatim da koristite kreditne kartice jer pružatelj će vam uglavnom vratiti novac ako nešto nije bilo u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripazite i da je stranica prilikom upisivanja podatka sigurna. Na njima uglavnom ne piše http, već https, sa znakom lokota. Uvijek sačuvajte sve dokumente koji su vam ostali kod kupovine. Tako ćete imati više šanse da se zaštitite ako nešto nije u redu.

"Pogotovo kad se radi o ponudama koje su predobre da bi bile istininite. Ne možete kupiti novi auto za 3 tisuće eura jer ga je netko kupio da bi ga vozio negdje u Engleskoj. To su prevaranti i te stvari treba odmah izignorirati", ističe Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, postoje i pravila koja govore što morate izbjegavati. Primjerice, izbjegavajte kupovinu sa stranica koje nemaju punu autentifikaciju. Nikad e-mailom ne šaljite podatke o kartici, a osobito ne svoj pin. Ako kupujete izravno od neke druge osobe, tražite da ne platite prije nego što vam roba stigne. Tako imate šanse ne biti jedni od tisuća i tisuća diljem svijeta kojima je umjesto iPhonea stigao jedan njegov predivan dio.

U RTLDirektu je o temi prijevara putem interneta, kao i o mnogim drugim temama govorio etički haker ZlatanMorić, ujedno profesor na učilištu Algebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo