ostaju u školi / Sve više Roma koji studiraju, Danijela ispričala: 'Mama mi ima samo jedan razred osnovne, ali nas je poticala'

Završavaju fakultete, ali zbog predrasuda često ne pronalaze posao

19.7.2022.
7:30
VOYO logo

U posljednjih pet godina broj studenata Roma povećao se tri puta. Podaci su to Vladina ureda za ljudska prava i nacionalne manjine prema kojima sve više romske djece ostaju u školskom sustavu. Završavaju fakultete, postaju pravnici, ali zbog predrasuda često ne pronalaze posao. Unatoč presudama koje je prate još iz djetinjstva Danijela je danas obrazovana Romkinja. Završila je fizioterapiju, a od jeseni će biti studentica romistike.

''Romistiku sam odlučila upisati da bi naučila pričati romski jezik, ja ga razumijem, ali kod mene kući se priča hrvatski. Velika želja mi je naučiti jezik, a drugo da pomognem romskoj zajednici'', kazala je studentica Danijela Halilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je u obitelj s diplomom.

''Mama mi ima jedan razred osnovne škole, ali nas je dosta gurala i poticala da završimo školu. Tako da stvarno jedan uzor u mom životu da je uspjela doći do toga da mene obrazuje'', rekla je Halilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I te kako je obrazovana i njezina prijateljica Anesa. Završila je radnu terapiju, primalja je u bolnici, ali i studentica sestrinstva. Po ocu Romkinja, po majci Bošnjakinja po vjeri muslimanka pa i nju predrasude prate od osnovne škole.

''Pa ponovno u srednjoj školi što je bilo dovoljno da se pobudi onaj buntovni dio u meni i da kažem e pa i ako sam Romkinja mogu deset puta biti bolja od onih koji to nisu. Možda me i to potaknulo da se školujem što više'', rekla je primalja i studenica Anesa Šabani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRAZOVANJE JEDNAKO ZA SVE /

Diskriminacija romske djece u hrvatskom školstvu: ‘Romi kao da su osuđeni na segregaciju i ona se neprestano povećava’

Image
OBRAZOVANJE JEDNAKO ZA SVE /

Diskriminacija romske djece u hrvatskom školstvu: ‘Romi kao da su osuđeni na segregaciju i ona se neprestano povećava’

Roma studenata je oko 60, to je je tri puta više nego prije pet godina.

''U gradu Zagrebu ih je oko 15. Oko 65 ih je. Mladi Romi postaju svjesni da bez obrazovanja ne mogu ništa. Kada dođete u jednu romsku obitelj i vidite studenta kako uči uz svijeću naravno da je motiviran da napreduje i da se obrazuje'', rekla je Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi imaju i oni koji završe fakultete i teško dolaze do posla.

''Teško će biti i teško je uvjeriti, jer se sve generalizira, ako nađete jednog Roma koji ne želi raditi onda kažu da romska zajednica ne želi raditi'', izjavio je Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anesa i Danijela žele raditi. Ali i tu se susreću s predrasudama.
''S obzirom na moju struku već je teško pronaći pripravništvo jer je puno fizioterapeuta. A uz to mi prepreku mi stvara što sam Romkinja'', izjavila je Halilović.

Bez obzira na to što je broj Roma studenata u porastu to je još uvijek premalo jer ih je u Hrvatskoj oko 17 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo