Uniformiranost ili različitost? / Sve više škola uvodi đačke uniforme: pedagozi i psiholozi oštro protiv

Po najavama nekih škola đačke uniforme se ponovo vraćaju, ali to više nisu jeftine plave kute kao nekad, nego pravi modni i dizajnerski radovi. Đaci i nastavnici u jednoj privatnoj zagrebačkoj školi su njima oduševljeni, ali pedagozi i psiholozi u javnim školama baš i nisu

10.9.2015.
22:31
VOYO logo

Djeca privatne osnovne škole Kreativni razvoj se danas ne zamaraju odjećom kao statusnim simbolom. Naprotiv, oni ponosno nose boje svoje škole.

"Više mi se sviđa da imamo uniforme zato što se ne nadmećemo tko ima nešto bolje i tko ima nešto lošije", rekla je učenica Lucija Fuderer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi svi oblačili drugačiju odjeću, ne bi bili toliko koncentrirani na nastavi, ako želimo nositi nešto drugo, za to imamo vikende i druženje izvan škole", dodala je njezina kolegica Arijana. 

Uniformiranost se u toj zagrebačkoj privatnoj školi provodi već 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja plaća docentska na fakultetu je bila 180 maraka i kad mi je došao učenik s tenisicama od nekih dvije tisuće maraka, ja sam pozvao roditelje i rekao im da je to potpuno neprimjereno, pogotovo u tom trenutku. Oni su odvratili kako je to njihovo pravo i kako raspolažu svojim budžetom kako oni žele. Onda smo se mi u školi dogovorili kako nitko neće nabijati drugoj djeci komplekse zato što imaju više novca", prisjetio se Martin-Tino Časl, ravnatelj škole. 

Na ovaj su se potez odlučile i neke državne osnovne škole u Šibeniku i Osijeku, ali iz zagrebačke II. gimnazije stiže drugo mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da se socijalna nejednakost ne može umanjivati uniformama, ona se može možda prekriti uniformama, ali ostaje prisutna", ustvrdila je pedagoginja II. gimnazije u Zagrebu Zvjezdana Bezlaj, a s njom se složila i psihologinja iz iste škole Branka Krizmanić, koja ne vidi razlog za uvođenje uniformi u škole. 

Sociolog Goran Batina misli kako u nižim razredima uniforme još i mogu proći, ali ne i za starije učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu zaboraviti primanje u pionire gdje smo svi imali plave hlače, bijele majice, crvene marame. Ja sam htio imati Levis traperice, no to sam bio ja. Možda i s te strane mogu biti senzibiliraniji za to dijete koje nakon škole tek kreće u svijet", rekao je. 

Inicijative k smanjenju razlika uvijek se podržavaju, ali Pravobraniteljica za djecu naglašava: "Sama djeca kroz vijeće učenika zapravo se u većem broju slože oko toga, odnosno donesu vlastiti konsenzus, kako to ne bi bila odluka koja bi im bila na neki način nametnuta od odraslih", rekla je Ivana Milas Klarić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uniformiranost ili različitost? Individualnost ili zajedništvo? Granica između, sve je tanja.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo