AUTO KAO LUKSUZ / Sve za auto poskupjelo do 25 posto! Neslužbeno doznajemo: Raste i obvezno osiguranje od 200 do 400 kuna

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

I ruke kod automehaničara ili vulkanizera vrijede više

5.10.2022.
8:14
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Od jučer se skuplje toči gorivo za 23, odnosno 11 lipa po litri. No, nije to jedini trošak koji vozačima raste iz mjeseca u mjesec.

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla. Posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto", kaže Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve prijavljeno policiji /

Istrijanima stižu kazne za korištenje talijanskih autocesta za cestarine plaćene prije nakon nekoliko godina

Image
sve prijavljeno policiji /

Istrijanima stižu kazne za korištenje talijanskih autocesta za cestarine plaćene prije nakon nekoliko godina

"Važno je reći da se poskupljenje ne dešava u poslovnici, trgovini nego puno prije u svijetu dobavljača i proizvođača. Na to utječe sirovina, transport, raspoloživost i cijena energenata. Tu se dešava velika disrupcija na tržištu i sad ovisi otkud artikl stiže iz kojeg dijela svijeta, i koje sirovine koristi, tako mu oscilira i cijena", kaže Marko Tomac, voditelj korporativnih komunikacija trgovine autodijelova i opreme.

"Ako pričamo o akumulatorima, pričamo o cijeni olova. Ako pričamo o uljima pričamo o aditivima koji su najskuplji dio u proizvodnji ulja. + Kad pričamo o tekućini za stakla pričamo o cijeni etanola. Svaka grupa proizvoda ima svoj problem zašto je ta cijena narasla", dodaje Zoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da je od 1.10. poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

"Primijetio sam da je osiguranje poskupilo i Casco i osnovno obavezno, sve je otišlo gore. U kojem postotku ne mogu vam sad, nemam dokumentaciju staru da mogu usporediti na osnovu ove, ali očito je poskupilo", kaže Marinko Ramljak iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ruke kod automehaničara ili vulkanizera vrijede više.

"Naravno, korigirali smo kao i svi drugi na tržištu. Već su određeni dio ljudi promijenili zimske gume, stavili na vozila da budu spremni za zakonski rok", kazao je Ronald Matijević iz Autokluba Siget.

Do tada je nešto više od mjesec dana pa u potrazi za gumama, kao i za hranom, vozači mogu tražiti gume na akcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo