ZVUČI NEVJEROJATNO / Sve zvijeri pronađene u Zagrebu i okolici završe na jednome mjestu: 'Imali smo posla i s pumom'

Tko nakon svega viđenog može reći da životinje nemaju svoj glas kada se za njih bore ovakvi borci?

30.9.2019.
7:10
VOYO logo

Pokvareni semafor na zagrebačkoj Jadranskoj aveniji nemalo je iznenadio servisere koji su ga došli popraviti. U kutiji semafora pronašli su zmiju dužu od jednog metra.

Ova, za većinu, neobična situacija opisuje jedan sasvim običan dan djelatnika zagrebačkog Zoološkog vrta kada su pozvani u pomoć. Kakve su sve divlje životinje hvatali po metropoli ispričali su našoj Ružici Đukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zmija je odlučila prezimiti baš u kutiji semafora. Možda ga je ona, uostalom, i pokvarila te tako sebi spasila život jer stručnjaci kažu - ovdje ne bi mogla prezimiti. Bilo bi joj prehladno.

"Pa smukulja koju smo izvadili iz semafora je otprilike slične dužine, ali puno tanja od ovog kraljevskog pitona", rekao je Damir Skok, direktor Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijezda iz semafora je blizu Jadranske avenije. Odnesena je malo dalje od prometa jer tamo ima prirode, grmlja, šipražja u kojem ona obično živi.

Takve intervencije svakodnevica su u zagrebačkom zoološkom vrtu. Svake godine pedesetak srna, srndaća ili jelena završi tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doveden nam je baš srndać koji je nađen na jednoj livadi u Gračanima blizu prometnice. Bio je dezorijentiran pa pretpostavljamo da je tu bio udarac, vjerojatno automobila. Mi smo ga sedirali jer je najveća opasnost srnama - stres", pojasnio je Skok.

Tijekom godina rada nema s kakvom životinjom nisu imali posla. Pa čak i s pumom. Neki svoj stres tek prolaze, neki su ga već zaboravili poput križanke vijetnamske svinje od milja zvane Debela. Jedino što ne jede je radič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stigla je prije tri mjeseca iz zapljene kod jednog privatnog držaoca. Došla je u izrazito kahektičnom stanju, izrazito mršava, na rubu smrti... Što se ne bi dalo zaključiti iz sadašnjeg stanja", ističe Jadranko Boras, veterinar u zagrebačkom ZOO vrtu. 

Odličnog je apetita još jedna lukavica. A došla je sa samo nekoliko dlačica na tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojede sedam do deset jednodnevnih pilića, pet do šest miševa, eventualno ponekad par štakora, dvije do tri konzerve za mačke. Jedino suhu hranu mačju, to ne voli nikako", pojašnjava Boras.

Ovdje i kornjače spašavaju. Oklope im lijepe materijalom kojim zubari izrađuju krunice. U zoološkom pokušavaju skinuti stigmu koja prati neke divlje životinje. Kod nekih uspiju, kod nekih baš i ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tko nakon svega viđenog može reći da životinje nemaju svoj glas kada se za njih bore ovakvi borci? 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo