evangelistička crkva / Svećenica koja ruši predrasude: Došla je iz Finske, ima muža i dijete, a terapija joj je šoping

Svećenica iz Finske vjeruje da nije važno kojeg je spola svećenik, nego da je prava osoba na pravome mjestu

15.12.2019.
17:08
VOYO logo

"Crkva je žena i žene bi trebale imati veću ulogu u njoj", rekao je nedavno papa Franjo. Pa smo provjerili kako izgleda život jedne svećenice u Evangeličkoj crkvi.

Svećenica koja voli šoping

Pronašli smo jednu koja ruši sve predrasude: ima muža i dijete, u slobodno vrijeme voli šoping i sport, a u Kutinu se doselila - iz Finske. U ovoj crkvi Njegovu riječ propovijeda Elina. Da će biti svećenica, shvatila je s 15 godina dok je još živjela u rodnoj Finskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam osjetila da me Bog zove u svoju službu, ali nikad nisam mislila da je to neka svećenička služba. Samo sam krenula korak po korak. Prvo sam u Finskoj studirala da budem voditeljica mladih u crkvi'', kazala je svećenica Elina Braz de Almeida.

U Hrvatsku je došla na razmjenu kao studentica i ostala. Tu je i zaređena za svećenicu Evangeličke crkve koja se nešto razlikuje od Katoličke. U središtu su im Biblija i Isus, no neke stvari su bitno drukčije. U pokretu koji je utemeljio njemački reformator Martin Luther, omjer muškaraca i žena svećenika je podjednak, ali i mogućnost braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja mogu živjeti u braku, imati svoju obitelj. To je važna razlika'', rekla je svećenica.

U Hrvatskoj rodila dijete

Udala se za Brazilca Thiaga koji je za njom prije osam godina došao u Hrvatsku. Ovdje su dobili i kćer. Kaže, sad joj je lakše razumjeti druge roditelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imam iste izazove kao drugi. Meni je bilo drago kad sam pred zajednicom dijelila vijest da sam trudna i da čekamo dijete. Onda je jedna vjernica meni rekla: Eh, pa zašto bi tebi bilo bolje nego svima nama!'', dodala je Elina Braz de Almeida.

U evangelističku crkvu u Kutini ide više od 200 vjernika, a s pravoslavnom i katoličkom imaju odličnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neobična mi je svećenica zato što sam došla iz Katoličke crkve, tamo sam imala krizmu. Kao dijete sam dolazila ovdje u crkvu i bilo mi je uvijek zanimljivo'', izjavila je Petra Majstorović iz Kutine.

Uz bogoslužja, biblijske sate i sadržaje za djecu ona vodi i radijsku emisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ona snima, odnosno propovijeda ovdje, ja ju snimam i onda te emisije koje napravimo zajedno šaljemo na te određene radiopostaje'', opisao je studijski tehničar Neno Hadžihajdić.

Elina priznaje, voli imati vrijeme za sebe i tipične ženske stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Volim naravno ići i u šoping, ali imam još dodatno taj blagoslov da moj suprug to voli još više. To mi je neka vrsta terapije. Da samo idem nekamo i vidim neke druge stvari'', kazala je svećenica.

Misli da vjera ne bi trebala biti filozofija, već bliska svakom čovjeku na ulici, a onaj tko je propovijeda nije bitno kojeg je spola. Važno je da je to prava osoba na pravom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo