Neobičan Uskrs / Svećenici poruke s oltara vjernicima slali iz praznih crkvi: 'Želio bih vas i zagrliti, ali vas nema'

Bez vjernika ni svećenicima ni biskupima nije lako slaviti najvažniji kršćanski blagdan

12.4.2020.
20:01
VOYO logo

Najveći kršćanski blagdan ove godine vjernici su, sukladno odredbama Kriznog stožera, mahom proveli u svojim domovima.

Svećenici su poruke s oltara iz praznih crkvi vjernicima slali putem televizije ili interneta, a oni su molili sa svojim obiteljima, na misnom slavlju sudjelovali su s kauča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme i svečano, i radosno, ali i tužno jer slavlje bez vjernika ni svećenicima ni biskupima nije lako.

"Htio bih vam čestitati, pružiti ruku, čestitati radost Kristova uskrsnuća i našega i nadi, želio bih vas i zagrliti, ali vas nema nigdje ni na trgu, ni na ulici, ni u Crkvama", rekao je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus vjernike je zatvorio u njihove domove i pokazao krhost i zdravlja i gospodarstva i međuljudskih odnosa.

"A mi smo se nadali da su naše snage jake, sigurnost zajamčena, znanje pouzdano, a gospodarstvo uspješno, smo jedan mali, nevidljivi virus stavlja sve to u pitanje", poručio je mons. Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz poruke ljubavi, nade i pobjede nad smrću koja se slavi na svetkovinu Uskrsa, biskupi su molili i za sve pogođene pandemijom.

"I zato je važno da to prije završi ovo izvanredno stanje pandemije, bilo je dovoljno Gospodine da shvatimo da ne možemo bez tebe. Bilo je dovoljno onih koji su prošli smrt prikovani za postelju, ne mogu disati, da shvatimo da samo ne možemo ništa da ovisimo o tebi", rekao je mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekolko pjevača, dvije vjernice i dva svećenika u koncelebraciji s kardinalom Bozanićem, koji je uskrsnu euharistiju slavio u župnoj crkvi Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu. Uz molitve za sve bolesne, molio je i za pogođene potresom.

"Uskrsli Isuse obiteljima i svim stanovnicima Zagreba i okolice pogođenima razornim potresom koji je pojačao osjećaj ugroženosti te im podaj snage i potakni pomoć bližnjih u duhovnoj i materijalnoj obnovi", kazao je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovački biskup Mate Uzinić upozorio je i na porast nasilja u obitelji.

"Čujemo da ima puno nasilja ima u obiteljima, a kakav je to crkva u kojoj ima nasilja. Ne možemo to zanemariti, ne možemo ne obraćati pažnju i ostaviti to se tiče drugih, ne to se tiče svih", poručio je mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se i blagoslov hrane dijelio i preko ekrana, a neki svećenici pronašli i zanimljive načine kako obići vjernike.

Uskrs nikada nije nije bio posebniji, svećenici su misu predvodili u praznim crkvama, a vjernici sve pratili iz svojih domova, uz poruke ljubavi i nade, svi su bili sjedinjeni u molitvi za što brži kraj pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo