crkva i politika / Svećenik naljutio župljane podržavanjem Škore na Facebooku, on tvrdi: 'To je moj privatni profil'

Image
Foto: Facebook/Drago Škarica

Upozoren je da to nije primjereno, ali naslovnu fotografiju nije promijenio

29.6.2020.
11:10
Facebook/Drago Škarica
VOYO logo

Don Drago Škarica za svoju naslovnu fotografiju je postavio slogan i vizuale Domovinskog pokreta. Pred početak izborne kampanje, na svom Facebook profilu je nedvosmisleno dao do znanja koga će podržati.

Zna se koga će podržati

''Živim u Rudešu, vjernik sam, idem u crkvu i baš zato ne smatram primjernim da naš župnik direktno zagovara bilo koju političku opciju'', kazao je za 24sata jedan stanovnik zagrebačke četvrti Rudeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župu Sv. Ana u Rudešu vodi don Drago Škarica.  Za naslovnu fotografiju je izabrao glavni slogan Miroslava Škore: Zato što svoje volim. Da ne bude zabune, u potpisu je Domovinski pokret i to je njihova promidžbena vizualizacija. 

''Naš župnik bi trebao sve pozvati da izađu na izbore, glasaju po svojoj savjesti, ali zadržati neutralnost. Župa je velika i u njoj ima vjernika koji su možda i birači različitih političkih opcija, pa bi svećenik koji je i javna osoba i vodi župu trebao ostati izvan propagiranja bilo koga pojedinačno. Iako sam  poznajem svećenike koji su desno orijentirani, nikada nisam vidio da je nekom palo na pamet ovako direktno zagovarati jednu opciju. On je i upozoren da to nije primjereno, ali naslovnu fotografiju nije promijenio'', objašnjava župljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonik Kanonskog prava zabranjuje svećenicima političko djelovanje, ali već smo dosad imali slučajeve kada su svećenici indirektno zagovarali jednu opciju. Hrvatski biskupska konferencija redovno pred izbore daje svoje opće viđenje za kakve bi politike i vrijednosti trebali glasati vjernici, ali nikada ne pozivaju direktno za određenu stranku. Zagovaranje bilo koje stranke, liste i političke opcije je nedvosmisleno zabranjeno.

Image
nova fronta /

Agresivna kampanja prebacila se na društvene mreže: Kandidati pjevaju, napadaju, trolaju...

Image
nova fronta /

Agresivna kampanja prebacila se na društvene mreže: Kandidati pjevaju, napadaju, trolaju...

Privatni profil

Don Drago Škarica telefonski je razgovarao sa 24sata, a iz kratkog razgovora je očito da on i dalje ne vidi nikakav problem što direktno zagovora Domovinski pokret. Jer razdvaja sebe kao župnika od sebe kao privatne osobe iako je to nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je moj privatni profil i to nema veze s nikim'', izjavio je don Škarica kada smo mu prenijeli da župljani njegovu aktivnost ne smatraju primjerenom. Nije htio ništa dodatno obrazlagati, nego nas je pozdravio i spustio slušalicu.

Glasnogovornik Zagrebačke biskupije Borna Puškarić rekao je da svećenicima nije dozvoljeno koristiti nikakve službene kanale komunikacije za podupiranje neke političke opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo