Deficitarno zanimanje / Svi o slobodnim zidarima, a Direkt je provjerio tko su obični zidari: 'U bijelom ne možeš ovdje'

Za razliku od slobodnih zidara, jedina tajna koju ovi dečki imaju jest ona zanatska

25.2.2020.
13:34
VOYO logo

O slobodnim zidarima ovih ste dana mogli saznati gotovo sve. Tko su imenom i prezimenom, što rade, kakvi su im obredi - iako je organizacija tajna i iako ih ima samo 800. Zato smo mi u Direktu odlučili govoriti o neslobodnim zidarima ili tzv. zidarima vulgaris kojih ima barem 10 puta više. I oni imaju svoje simbole, obrede i  specifičnosti. Svi ste čuli za zidarski šamar, zidarsku pivu i zidarski sendvič.

Iako nose rukavice, ti dečki nisu slobodni zidari i nisu članovi tajne organizacije. Njihov simbol nije šestar, već miješalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki će u šali reći da je miješalica prvi vjesnik proljeća na Balkanu. I dok slobodni zidari prolaze 33 stupnja inicijacije, inicijacija ovih zidara traje tri godine u obrtničkoj školi. Kasnije je sve stvar dobre prakse. Kažu, nimalo lak posao. 

"Čujte, to je jako težak, mukotrpan posao. Jako teško je to raditi, tko nije naučio, to je teško. I psihički i fizički", rekao je zidar Jadranko Dežić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adis je rodom iz Živinica u BiH gdje je i naučio zanat, ali zidariju već 13 godina radi u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je to deficitarno zanimanje

"Ovdje je bolje raditi, a dolje da se troši. Mislim, ovdje da ja živim s ovom plaćom, ne bih mogao kao u Bosni. Svaka tri do četiri tjedna odem na tjedan dana u BiH", rekao je Adis Alibašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidari su u Hrvatskoj deficitarno zanimanje, a trenutno je u Hrvatskoj više slobodnih zidara u ložama nego upisanih učenika. Procjenjuje se da je slobodnih zidara u RH oko 800, dok je Ministarstvo obrazovanja za ovu školsku godinu predvidjelo 86 mjesta za prave zidare. 

"U Njemačkoj je bolje biti zidar. Nisam ja nikako išao van, bio samo malo u Švicarskoj, ovo je sve ostalo, tu po Hrvatskoj", rekao je Hasan Halabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidari u Njemačkoj tvrde da mogu zaraditi i do 2000 eura. U Hrvatskoj su manje plaćeni iako su im primanja, tvrde, posljednjih godina rasla.

"Prosječna plaća bila bi negdje oko 1000 eura. Dobar zidar može zaraditi 1000 eura. Uz to naša firma daje smještaj, prijevoz i hranu koji ne ulaze u to", rekao je poslovođa na gradilištu Pejo Đeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidarska piva je prošlost

I dok je slobodno zidarstvo kao pokret uvezeno iz Velik Britanije, Hrvatska zidare uglavnom uvozi iz Bosne i Hercegovine, za ovu godinu kvota je 5000 stranih zidara.

"Dobna granica naših dobrih zidara je iznad 50 godina. Znači ljudi koji su se već afirmirali i kojima je dosta hodanja po Njemačkoj i koji svoju mirovinu žele dočekati ovdje. Dok su svi ovi mlađi većinom otišli preko granice", kazao je Dežić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidarska piva je prošlost, bar tako kažu jer današnje gradilište tolerira isključivo nula promila. Ali neke su stvari ostale iste. Može se reći, mason ložu mijenja, ali zidar sendvič nikada. 

"Uzmete malo špeka, jegera, luka i tako. Ali i kuhana hrana, mi dobijemo kuhanu hranu tu iz restorana", rekao je Alibašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korektiv među masonima je Sud časti, dok narodna predaja pamti zidarski šamar kao prijetnju od koje zaziru i najjači.

Jedina tajna je ona zanatska

"Radiš težak posao, normalno da si ti s rukama jak. Jačaš ruke, ne i mišiće. Cijeli dan bacaš žbuku", kazao je Alibašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slobodne zidare, kažu, ne žele niti ih vide na gradilištu. 

"To na gradilištu baš i ne bi prošlo kod nas. U bijelom ne možeš na gradilište, možeš u pekari raditi. Ima toga i dolje u Bosni kod nas. Vlada kad ne može šta da napravi krivi su masoni, kad ne mogu postići ništa, traže krivca, i sad su ih pronašli u masonima", zaključio je Adis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od slobodnih zidara, jedina tajna koju ovi dečki imaju jest ona zanatska. Dobar zidar zlata vrijedi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike