organizacija na osnivačima / Svi osnovnoškolci imat će jedan besplatan obrok: Kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole

Kuhano ili ne i što će točno učenici jesti još se ne zna. Sigurno je samo da besplatni obroci stižu na početku drugog polugodišta

20.10.2022.
8:00
VOYO logo

Na jelovniku za ručak tjestenina s mljevenim mesom i salata od cikle. Svakog dana ova školska kuhinja pripremi 240 ručkova. Besplatan obrok za sve učenike pozdravljaju, ali pripremiti ga, bit će pravi izazov.

"Pitanja je mnogo jer imamo organizacijskih i tehničkih zahtjeva, trebamo vidjeti na koji način sada u školi pripremati obroke za 600 učenika,hoće li nam trebati dodatna zapošljavanja i hoćemo li imati ostalih resursa za takvo nešto", kaže Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topli obrok uglavnom imaju učenici u produženom boravku, a oni stariji u školi mogu jesti mliječni obrok.

"To bude neki namaz i kruh, pekarski proizvod, a ako ćemo dobiti besplatni obrok bilo bi dobro da bude kuhani, pravi ručak", kaže Petra Boroje, učenica 7. razreda OŠ Trnsko u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za besplatan obrok vlada daje 10 kuna po učeniku, a kakav će biti ovisit će o uvjetima koje imaju škole. Organizacija je na osnivačima - gradovima i županijama.

"Ne možemo inzistirati da budu kuhani obroci svugdje u školama ako za to ne postoje preduvjeti. I sada postoje modeli da u nekim školama se dovozi topli obrok, negdje je to varijanta dobrog hladnog obroka, uvjeti su različiti", kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bjanko zadužnice /

Škole posegnule za ovrhama jer školske obroke ne mogu platiti svi roditelji. Je li rješenje u 'besplatnim' obrocima svima?

Image
bjanko zadužnice /

Škole posegnule za ovrhama jer školske obroke ne mogu platiti svi roditelji. Je li rješenje u 'besplatnim' obrocima svima?

35 posto učenika nema školski obrok jer školsku kuhinju nema čak 15 posto matičnih i još 58 posto područnih škola.

Cijene školskog obroka u Hrvatskoj trenutačno se kreću od 7 do 11 kuna. 102 tisuće učenika plaća punu cijenu obroka, njih 41 tisuća ima djelomičnu subvenciju, a za 62 tisuće učenika školski obrok je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dvije godine upozoravaju i bore za pravo djeteta na školsku prehranu. I uspjele su - 311 tisuća učenika imat će besplatan obrok.

"Jako je puno djece kojima je školski obrok jedini cjelovit obrok u danu. Svako 4 dijete u riziku je od siromaštva, u osnovnim školama to je 80 tisuća djece", kaže Olja Družić Ljubotina iz inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhano ili ne i što će točno učenici jesti još se ne zna. Sigurno je samo da besplatni obroci stižu na početku drugog polugodišta.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo