POLITIČKI NEKOREKTNI KEKSI? / Svi pričaju o Domaćici. Stručnjaci za Direkt: 'Ne znam što će im to'

Jedni su bijesni jer je to nazadno, drugi jer kakva je to politička korektnost, treći da što će njima neki obični keksi držati lekcije

3.5.2022.
23:15
VOYO logo

Kolumnisti, twitteraši, marketingaši i marketingaši entuzijasti - svi imaju mišljenje o novom dizajnu starog keksa. Dakle, na kutiji pored Domaćica sada piše - i umjetnica, i programerka, i menadžerica, i pravnica. U Krašu mogu biti zadovoljni, jer svi o keksima koji postoje već 65 godina pričaju kao o jučer otkrivenom eliksiru mladosti. I očito je svaki PR dobar PR. Iz Kraša sada tumače da su zapravo htjeli reći da žene, osim posla za koji imaju plaću, rade i ovaj za koji nemaju plaću, i da na kraju keks kampanjom žele postići da i supruzi i djeca i svi ukućani sudjeluju u kućanskim poslovima.

Domaćica i kućanica, umjetnica, pravnica, programerka, medicinska sestra, prodavačica, učiteljica i menadžerica. Stari keksi, nova ambalaža i još jedno ime. Većina Domaćicu nije percipirala kao osobu, nego kao ime proizvoda. Dosada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obični keks kojeg sada prozivaju za seksizam. Neki smatraju da su ove poruke stvorile pretjerano političke korektne kekse, drugi potpuno obrnuto, smatraju da je povezivanje domaćice sa zanimanjem - seksizam.

Image
UPS /

Nova 'Domaćica' izazvala je podijeljene reakcije, evo još pet svjetskih brandova kojima se dogodilo isto

Image
UPS /

Nova 'Domaćica' izazvala je podijeljene reakcije, evo još pet svjetskih brandova kojima se dogodilo isto

"Ne znam zašto su to radili. Domaćica je stvarno jak brend i izvan Hrvatskih prostora i sad čemu se igrati s time, čemu krivo interpretirati vlastiti brend. Jer mi nikada nismo percipirala da je domaćica, naziv keksi, nije bio dojam da je to od domaćice nego da su to domaćica keksi, domaći fini keksi kakve bi kod kuće radili", smatra komunikacijski stručnjak Željko Riha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što kažu u Krašu? Njih je iznenadila lavina negativnih komentara jer cilj je, tvrde, bio posve drukčiji. Proveli su istraživanje i shvatili da kućne poslove uglavnom rade žene. Kampanjom žele potaknuti ravnopravnost u domaćinstvu.

"Isticanjem ove dvije uloge na pakiranjima u principu smo htjeli osvijestiti upravo to, da jedna žena danas na svom radnom mjestu obavlja svoj posao i onda dođe doma i najčešće obavlja većinski dio kućanskih poslova. Cilj kampanje je podignuti svijest o tome, ali i da se svi mi uključimo više u ravnopravniju podjelu poslova", tvrdi Marina Knežević, direktorica marketinga Kraša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je, kaže nam komunikacijski stručnjak, što njihova ideja nije shvaćena na prvu. A keksi su posljednja stvar koja bi nam trebala govoriti o emancipaciji smatra novinar Hrvoje Marjanović.

"Imamo mansplaining i sad imamo keksplaining, kad dođe keks i kaže gledajte žene - ne morate biti samo domaćice, možete biti i piloti i pravnice i znanstvenice. Znači, tebe sam kekse čekao da dođe i objasniš mi sve. Mislim, razumije se koja je namjera iza toga, jasno ti je da tu nema zle namjere, da su se htjeli uključiti u tu raspravu, malo modernizirati. Ali došlo je to, a nitko to od njih nije tražio. Nije da je postojalo mišljenje u javnosti da je domaćica uvredljiv naziv za to", tvrdi Marjanović, kolumnist portala Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada smo već kod kampanja koje su izazivale lavine komentara, zgražanja, ismijavanja i zbunjenost evo jedne iz 2018. Liži si macu. Bila je to kontroverzna reklama telekomunikacijskog operatera. A sad pivo.

Slavonska tradicija bećarca ili seksizam? Mišljenja su bila podijeljena. Seksizmom se služilo za reklamiranje paštete i auto guma. Nismo kreativni, često pređemo granicu dobrog ukusa, smatra Riha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Seksistički, posebno u ovim konzervativnim predjelima, a rekao bi da smo uglavnom konzervativna država to je tabu tema. To je tema o kojoj svi pričaju međusobno, ali nitko u javnosti neće i kad se u javnom prostoru onda je to kaos i panika. A ako želimo izazvati kaos i paniku moramo se referirati na tabu temu, a to je kod nas seksualnost, provokativni seks", tvrdi Riha.

Jer provokacija prodaje, tom idejom se očito i dalje vode mnogi pisci reklama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo