Težak život / Svi se svega odriču, a zastupnici niti naknade za odvojeni život! Samo troje ih se odreklo, a evo koji su

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za najam u privatnom vlasništvu, iz proračuna se priznaje 2.500 kuna neto, a svima još i do 500 kuna za režije

30.10.2020.
11:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Iako na to imaju zakonsko pravo, mjesečne naknade od 1.000 kuna za odvojeni život saborski zastupnici se mogu i odreći.

Naime, naknadu mogu dobiti oni zastupnici koji ostvaruju pravo na smještaj u Zagrebu, a to pravo pak imaju svi čije je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od glavnoga grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo troje ne želi naknadu

Dodatni troškovi, oni koji ne uključuju saborske plaće, u prethodnom 9. sazivu stajali su nas oko 30,3 milijuna kuna. Od toga je na stanarinu potrošeno 8,5 milijuna, a na naknade za odvojeni život čak 2,7 milijuna kuna. Toliko bi otprilike mogao potrošiti i aktualni, 10. saziv Hrvatskoga sabora.

Portal Ni Zagorje malo zatražio je podatke o broju zastupnika koji koriste pravo na smještaj u Zagrebu. Njih je 77. Samo troje se odreklo, odnosno nisu zatražili pravo na naknadu za odvojeni život. To su Nikola Grmoja (MOST), Arsen Bauk (SDP) i Irena Šimunić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nisam zatražio tu naknadu zato što ne živim odvojeno od obitelji. Kako mi supruga, zapravo, nema stalan posao, odlučili smo da se ona i kćer na godinu dana presele u Zagreb'', odgovorio je Grmoja na pitanje kako to da se odrekao prava na naknadu.

On i još devetero kolega zadovoljili su se stanom u državnom vlasništvu. Takav su stan uzeli i Vesna Bedeković, Josip Begonja, Ivan Budalić, Ante Kujundžić, Marin Miletić, Nada Murganić, Božo Petrov i Sanja Radolović. No samo Grmoji nećemo dodatno plaćati tisuću kuna naknade. Ali i to samo zato jer je obitelj preselio u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakome 3.000 kuna za stan i režije

''Radilo se o tome da mi je, kad sam se iz ministarstva vratio u Sabor, Odbor za izbor i imenovanja po automatizmu dodijelio naknadu pa sam na to rješenje prema pouci o pravnom lijeku uložio žalbu koja mi je prihvaćena. Ali to je bio pretprošli saziv Sabora'', kaže Bauk koji je ustvrdio da naknadu ne koristi  otprilike još od 2012. godine.

Ostali zastupnici s pravom na stan, njih 67, odlučilo se za najam u privatnom vlasništvu. Iz proračuna im se za najam priznaje 2.500 kuna neto, a svima još i do 500 kuna za režije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke je dostavila saborska Služba za medije te su pojasnili da se naknada za odvojeni život ne isplaćuje tijekom ustavne stanke u radu Sabora niti u razdoblju između dvaju saziva, od raspuštanja prethodnog i konstituiranja novog saziva.

''Za aktualni, 10. saziv Hrvatskoga sabora, pravo na naknadu za odvojeni život priznaje se od 15. rujna tako da je prva naknada za odvojeni život zastupnicima isplaćena uz plaću za rujan. Cjeloviti pregled troškova zastupnika objavit ćemo po svršetku redovnog zasjedanja, u prosincu'', kaže Martina Buntić Jurčić, voditeljica Službe za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo