PRIČA O USPJEHU / Svi su im govorili da su ludi: Opatijski luksuz zamijenili divljinom Gorskog kotara i ruskim ovcama

Danas njihovo meso poslužuju vrhunski restorani i hoteli s pet zvjezdica

18.2.2019.
19:50
VOYO logo

Ivanka i Damir Lenac opatijski su luksuz zamijenili divljom gorskokotarskom prirodom naselja Mrzla Vodica, u kojem ima svega desetak stanovnika. Demantirali su sve koji su im govorili da će se brzo vratiti. 

Prije četiri godine počeli su uzgajati ovce. Danas njihovo meso poslužuju vrhunski restorani i hoteli s pet zvjezdica. A po struci su informatičar i ekonomistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obroncima Risnjaka odzvanja meket ruskih ovaca.

Zbog iznimnog okusa uzgajane su za carsku obitelj Romanov. Debela vuna štiti ih od ruskih minusa. .. tako će biti, razmišljali su Ivanka i Damir, i na gorskokotarskim zimama. 

I pala je odluka. Ruskim ovcama kreću u rizičan posao, na području na kojem se priznaje samo creska ili paška janjetina.

Daleko od blagodati civilizacije podigli su Queen Sheep farmu.

''Ovdje je bila šuma i šikara. S obzirom na to da se nalazimo dva kilometra udaljeni od najbližih kuća, dakle nemamo infrastrukturu, polako smo došli do toga da smo napravili svoju solarnu energanu. Sakupljamo vodu s krovova ovih hala. Spremamo je u podzemne bunare'', objašnjava Damir.

Ivanka dodaje: ''Ja mogu reći da sam ponosna na nas. Nisam bila sigurna da ćemo to uspjeti u tako kratkom roku, ali uz pomoć prijatelja, puno dobre volje i neodustajanja od ideje i dobrih kalkulacija došli smo ovdje gdje jesmo''.

Mnogi su im govorili da su ludi, kada su prije 19 godina iz opatijskog komfora došli gorskokotarsko naselje Mrzla Vodica, a potvrda o ludosti stigla je s idejom o uzgajanju ovaca.

No svi nevjernici su zašutjeli kada su meso koje uzgajaju lani prepoznali vrhunski restorani i hoteli s pet zvjezdica.

U ovom trenutku imamo 380 rasplodnih ovaca koje su u ciklusu janjenja, a poslovni plan predviđa 640 komada. Nadamo se da ćemo ga dostići do 2020. godine'', kaže Damir.

Posao se počeo razvijati, trebali su im pastiri. U Hrvatskoj se nitko nije htio ozbiljno uhvatiti posla, ali uhvatili su ga se Makedonci, a jedan od njih je Perviz Ibishi: ''Taj posao nije zahtjevan fizički, ali treba biti spreman psihički. 24 sata treba biti tu, na bilo koji problem treba se nacrtati''.

''Rođeni smo u Šar planini - ako ste čuli jedno selo, nadmorska visina 1.400 metara i tako, stalno smo se bavili blagom'', dodaje Elham Ibishi.

Ivanka i Damir naišli su na brojne prepreke. Sulude papirologije, neuspješna apliciranja za EU fondove. Nisu odustali. Glas o njihovu uspjehu širi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo