GANUTI DO SUZA / Svi su se došli oprostiti od velikana: 'Dragi Olivere, bio si duša Hrvatske'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Komemoracija je otvorena recitalom 'Ča je život vengo fantažija', a nakon njega klapa Kontra otpjevala je 'Galeb i ja'

31.7.2018.
10:35
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Komemoracija u čast istaknutom glazbenom umjetniku Oliveru Dragojeviću održala se u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a na njoj su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Na komemoraciju je došla i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović

Plenković: "Uz tvoje briljantne izvedbe smo rasli, živjeli, proživljavali najljepše trenutke"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković, jedan je od mnogih koji se upisao u knjigu žalosti.

"U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, želim izraziti veliko poštovanje jedinstvenom hrvatskom glazbeniku Oliveru Dragojeviću. Dragi Olivere, bio si duša Hrvatske. Uz tvoje briljantne izvedbe smo rasli, živjeli, proživljavali najljepše trenutke i uživali u radosti koju si nam podario. Ostat ćeš zauvijek u mislima svih nas kao velikan hrvatske kulture i glazbe. Tvojoj obitelji želim utjehu, a svima nama ponos što smo živjeli u tvoje vrijeme. Andrej Plenković".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Fiamengo održao emotivan govor

Na komemoraciju je došlo i puno poznatih osoba, a među njima su Dino Merlin, Doris Dragović, Stjepan Hauser, Jelena Rozga, Mate Bulić, Tiho Orlić, Tonči i Vjekoslava Huljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija je otvorena recitalom "Ča je život vengo fantažija", a nakon njega klapa Kontra otpjevala je "Galeba".

Jakša Fiamengo na pozornici je održao prilično emotivan govor te poručio kako "nema onoga tko će Olivera nadmašiti u tom poslu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oproštajni govor od Olivera održao je i Nikša Bratoš koji je kazao kako ne postoji skladatelj koji nije težio da Oliver snimi njegovu pjesmu.

Tomislav Mrduljaš, koji je govorio nakon Bratoša, kazao je kako će mnogi Olivera čuvati u srcima zbog njegove glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatan Stipišić Gibonni se također obratio okupljenima te podijelio svoje sjećanje na Olivera.

"Prije dvije godine, zima, Oliverova kuća. Prva vrata, prvi susid je ribarnica. S druge strane jedna konoba koja se zove Ribar. Ništa prirodnije nego tu di mu je mjesto. Gledam ga kako se veže, zima strašna, škura bura, i on i sinovi, ukočen i ismrznuti idu i nose vrećicu sa ribom što su uhvatili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ta slika koju sam želio podijeliti s vama jer je na toj slici sve. Njegovo rodno mjesto, njegova kuća, obitelj, more. Gdje je tu muzika? Slika je puna muzike i tu su i 'Galeb i ja'", kazao je Gibonni, a nakon toga je klapa izvela "Cesaricu".

Plenković: "Oliver je bio građanin svijeta"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak nakon komemoracije kako je Oliver Dragojević bio građanin svijeta, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako je Oliver za vrijeme Domovinskog rata obilazio položaje branitelja i davao im snagu.

"Komemoracija je bila od srca, a Oliverovi prijatelji glazbenici, najbliži suradnici i veliki umjetnici izrazili su u svojim govorima, vjerujem, većinu onih emocija i osjećaja koje ljudi diljem Hrvatske osjećaju, to jest veliko poštovanje za Olivera koji je bio čovjek s otoka (Korčule), a živio je u Splitu i bio je građanin svijeta," kazao je Plenković novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Plenkovićevim riječima Oliver je svima nama podario krasne trenutke i zato se taj "veliki gubitak" prožimao kroz govore na komemoraciji.

"Oliverov duh i činjenica da se znao rugati sa sobom i s našim kontekstom je možda i najsimpatičnije", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević: "Za vrijeme Domovinskog rata Oliver nas je obilazio na položajima i davao nam snagu"

Ministar obrane Krstičević je ocijenio kako je komemoracija u čast Olivera Dragojevića bila veličanstvena i puna emocija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oliver je čovjek naroda, Dalmacije, Splita i Hajduka, a meni je drago što nas je puno puta za vrijeme Domovinskog rata obilazio na položajima i davao nam snagu," naglasio je Krstičević.

Krstičević je također istaknuo kako Hrvatska ratna mornarica (HRM) ima himnu "Mi smo hrvatski mornari," koju pjeva Oliver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za mene velika pjesma," rekao je Krstičević, dodavši kako mu je drago što će danas kasno poslijepodne topovnjače hrvatske ratne mornarice biti u Splitu na ispraćaju lijesa Olivera Dragojevića za kojeg je kazao da je "simbol Dalmacije."

"Oliver je nešto posebno, u njegovim su pjesmama uvijek Dalmacija i more, a i ja sam Dalmatinac," rekao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo