Nije dobro počelo / Prognoze nisu dobre, ali vatrogasci su spremni za protupožarnu sezonu: 'Zato smo tu!'

Od početka godine u Hrvatskoj je bilo više od 4200 požara otvorenog prostora

24.4.2020.
22:47
VOYO logo

Sustav domovinske sigurnosti i operativnih snaga spreman je za predstojeću protupožarnu sezonu. U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku održan je radni sastanak. Za vatrogasce i protupožarne zračne snage 2020. nije dobro počela, požara je više nego ranije, a ni vremenska prognoza za ljetne mjesece ne idu im u prilog.

Gorjelo danima

Požar na Dinari bio je najveći ove godine, gorjelo je danima, no za vatrogasce najzahtjevnije je bilo gašenje požara kod Smokvice na Korčuli gdje je u vatri nošenoj jakim vjetrom izgorjelo 200 hektara guste borove šume. Netipičan početak godine, a prognoze za ljeto nisu dobre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očekuje nas jedna sušnija sezona, nešto toplija, ali zato smo tu zato ćemo se organizirati i putem sezonskih vatrogasaca i dislokacija da do požara i ne dođe, ali ako dođe da ga što prije pogasimo, naravno ,zajedničkim snagama'', kazao je Slavko Tucković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Od početka godine u Hrvatskoj je bilo više od 4200 požara otvorenog prostora. Od toga samo u priobalju gotovo 2900, a izgorjelo je više od 18 tisuća 700 hektara na priobalju i gotovo 3000 na kontinentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Angažman zračnih snaga oni su u ovom dijelu godine bili na gašenju 61 požara što je skoro 50 posto veći angažman u ovom dijelu sezone nego protekle godine'', izjavio je Damir Krstičević, ministar obrane.

Zračne snage gaseći 61 požar u zraku su bile 155 sati, a izbacili su gotovo 6 tisuća tona vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pripreme u eskadrili nikad ne prestaju mi tijekom cijele godine obučavamo i osposobljavamo letački i zrakoplovno tehnički kadar s ciljem da podignem broj izvršitelja i da na taj način budemo puno otporniji u danima vršnog opterećenja u ljetu kada imao puno požara'', kazao je pukovnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik Protupožarne eskadrile HRZ-a.

Sve otežava koronavirus

Kako bi sve bilo spremno za protupožarnu sezonu, krajem svibnja održat će se vježba Sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dodatna otežavajuća okolnost nam je djelovanje u doba koronavirusa, međutim to nas neće spriječiti protupožarne snage su snage koje se moraju opremati, obučavati i održavati bez obzira na poteškoće u našem okružju'', izjavio je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OS RH.

Uz zračne snage, za požare su spremni i pripadnici kopnene vojske i mornarice. I profesionalni vatrogasci dobit će pojačanje, zaposlit će se tisuću sezonskih vatrogasaca, a predviđnih 25 milijuna kuna za njihove naknade, hranu, opremu i popravke opreme, unatoč krizi, neće se smanjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo