Pa dokle toga u RH!? / Svi u EU zbog rata u Ukrajini spremaju skloništa - a u Petrinji jedno atomsko zatrpali srušenom 'Petrinjkom'!

Riječ je, kažu, o fantastično pripremljenom skloništu. Em što su im srušili 'Petrinjku', simbol grada, em što ne nema obnove, a onda sad i ovo...

27.3.2022.
7:30
VOYO logo

Zbog straha od eskalacije sukoba u Ukrajini, sve više gradova pregledava svoja atomska skloništa, a u Petrinji je ispod bivšeg simbola grada, porušene Robne kuće Petrinjke jedno takvo - zakopano.

Na to je upozorio jedan Petrinjac koji je izveo kratki performans, a podršku mu je dao i arhitekt. Podsjetili su da je središte grada i dalje ruglo, a obnova ide sporo i nikako. Stigao je i odgovor.

Ispod oznake nalazi se jedno od dva atomska skloništa u Petrinji, ali do njega je teško doći. Nalazi se tik ispod tržnice pod šatorom na mjestu bivše Petrinjke.

U porušenom trgovačkom centru i sam je nekada radio kao soboslikar ovaj Petrinjac, inače veteran Domovinskog rata. Svojim performansom ukazao je na aktualne probleme grada, ali i one u jeku rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Moramo postaviti pitanje koji su planovi bili u samom uklanjanju robne kuće žurno i volio bih se čuti što se planira s ovim prostorom? Ovo je centar i odavde sve počinje za nas Petrinjce“, poručio je Pavao Pavlović iz Petrinje.

Arhitekt srušenog simbola grada dao mu je podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ispod nas nalazi se četiri metra visine kvalitetnog suhog čvrstog prostora, vi možete ovdje doći tenkom da se ništa ne dogodi. Unutar ovoga podruma nalazi se atomsko sklonište koje srećom, da su njega rušili, rušili bi i daljnjih 40 dana“, kazao je Davor Salopek, arhitekt.

Da nije bilo razloga za rušenje zgrade okrznute potresom, smatra i nakon 400 dana otkako je sravnjena sa zemljom. I dalje su, tvrdi, podrum i sklonište za uporabu.

„Dva su ulaza u podrum, kod glavnog i u sredini robne kuće. Zatrpani su, što se može otrpati, omogućiti silazak u podrum i korištenje tog podruma čak i za ovu svrhu“, kaže Salopek.

Dio Petrinjaca i dalje se sjeća kako je Petrinjka izgledala od krova do skloništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OBNOVA U TIJEKU' /

Kako izgleda Petrinja 15 mjeseci nakon potresa? Ministar daje obećanja, a građani se nadaju da će što prije useliti u nove kuće

Image
'OBNOVA U TIJEKU' /

Kako izgleda Petrinja 15 mjeseci nakon potresa? Ministar daje obećanja, a građani se nadaju da će što prije useliti u nove kuće

„Sklonište je bilo na nivou napravljeno, kreveti pripremljeni, dolje je bio prodajni prostor bijele tehnike, to je bio veliki prostor i bila su skladišta“, kazao je Đuro Vujić iz Petrinje.

„Preteško mi je ovo sve skupa, žao mi je što nema naše Petrinjke koju su srušili, to mi je najžalije od svega, mislim da se nešto moglo napraviti s tim“, rekla je Ana Palaić iz Petrinje.

Iz grada kažu, u slučaju nužde se može aktivirati drugo atomsko sklonište u koje stane 400 ljudi i to na prostoru bivše tržnice. Isto tako, najavljuju obnovu središta grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bespredmetno je u ovom trenutku pričati o atomskom skloništu da bi se ono dovelo u funkciju. Potrebni su milijuni da bi se uklonio materijal i da bi se privelo svrsi“, poručila je Magdalena Komes (HDZ), gradonačelnica Petrinje.

Do tada, i dalje se svi nadaju da neće biti potrebe ni za jednim atomskim skloništem već da će Petrinja što prije dobiti centar kakav i zaslužuje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike