POSAO I PLAĆA IZ SNOVA / Svi žele u visoku diplomaciju, kući se vraćaju samo ako ih čeka radno mjesto premijera ili predsjednice

Plaća od nekoliko tisuća eura uz još par tisuća za dnevnice i putne troškove - nije čudo da svi žele u Bruxelles

21.3.2019.
10:20
VOYO logo

I jedni i drugi kroje sudbinu onih koji su ih birali za tu funkciju, ali prosječna plaća od 15.000 kuna saborskog zastupnika džeparac je naspram one europarlamentarca. Ugrubo njihova računica je sljedeća: Plaća im je oko 6.800 eura, za svaku godinu mandata u mirovini dobiju po 200 eura. Mjesečno mogu potrošiti 4.500 tisuće eura na ured, telefon i slično. Imaju i poseban budžet za plaće asistenata od gotovo 25.000 eura.

''Postoji fond koji je za plaće i sve što se ne potroši ostaje Parlamentu. Ne ide ništa uredu niti parlamentarcu osobno. Što se tiče plaće, ona je blizu 8.000 eura bruto. Plaćamo porez u Belgiji, porez u Hrvatskoj tako da to dođe nešto do četiri i nešto tisuće eura'', kazala je Biljana Borzan, zastupnica u europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela Holy na prošlim je izborima sa svojim ORAH-om dobila mandat u Briselu, ali ga je prepustila Davoru Škrlecu. Sada ide po drugu priliku, ali na listi SDP-a: ''To nije bilo moguće tada, ja sam gradila stranku. Bilo bi doista neozbiljno da sam otišla u Europski parlament u trenutku kada je stranka radila na svojim politikama, u tom smislu mi nije žao. Svjesna sam toga da sam tri godine apstinirala od politike, da sam na 11. mjesuu na listi što nije baš atraktivna pozicija''.

Još atraktivnija pozicija od one europarlamentarne je ona člana Revizorskog suda Europske unije. Na tu će funkciju Ivana Maletić. Mjesečno će zarađivati oko 21.000 eura, dobivat će i naknadu za život u inozemstvu, platit će joj se selidba i troškovi stanovanja kao i osiguranje u slučaju da mora na bolovanje pa će opet dobiti punu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualna ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je imala intervju za novi posao. Branila je svoju kandidaturu za glavnu tajnicu Vijeća Europe, a ta institucija brine za demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava i nije isto što Vijeće Europske unije. Odaberu li Pejčinović Burić, mjesečno će zarađivati oko 30.000 eura, plaća joj ne podliježe nikakvim porezima, aktualni glavni tajnik besplatno živi u vili s poslugom i ima službenog vozača.

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović radila je u Bruxellesu kao zamjenica glavnog tajnika NATO-a. Primala je 20.000 eura mjesečno, a za tri godine inkasirala je 760.000 eura. Tijekom kampanje zamrznula je status, a nakon pobjede na izborima otišla na slabije plaćeni posao predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se u visokoj diplomaciji dobro zarađuje, porezni obveznici prije šest godina platili su 87 milijuna kuna za zgradu u Bruxellesu gdje je trebala biti smještena naša misija. Zgrada i dalje zjapi prazna, građani plaćaju milijune za iznajmljene lokacije, a uređenje hrvatske zgrade duhova u srcu Europe tek trebaju platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo