Loša statistika / Svjetski dan nepušenja: Puši svaki treći Hrvat, a četvrtina adolescenata redovito kupuje cigarete!

Ta loša navika pušenja povezana je s više od 60 različitih bolesti

31.5.2019.
22:05
VOYO logo

 Svjetski je dan nepušenja obilježen je i u Hrvatskoj gdje puši svaka treća odrasla osoba, a kada je u pitanju pušenje petnaestogodišnjaka - na drugom smo mjestu u Europi.  Zato je u Rijeci odavno pokrenut preventivni program za osnovnoškolce. Njih 300 na Korzu je upozorilo na opasnosti od cigareta. 


Ovi mališani redom uvjeravaju kako nikada neće biti pušači. Na Korzu apeliraju na one koji se ne žele ili ne mogu ostaviti cigareta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dragi mama i tata prestanite pušiti jer ako nastavite imat ćete žute zube i nećete baš biti lijepi“, odaslao je poruku dječak Niko svojim roditeljima. 

Iako ide tek u treći razred, o štetnosti pušenja on i njegovi školski kolega znaju štošta, izradili su plakate i kažu da pušenje nije cool. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pušači trebaju prestati pušiti jer to jednostavno nije dobro za njihovo zdravlje“. „Neki pokušavaju al ne mogu prestati jer im je to došlo u naviku“, poručile su svim pušačima učenice Lana i Doria iz Rijeke. 


Ta loša navika pušenja povezana je s više od 60 različitih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Otprilike trećina odrasle populacije puši, četvrtina adolescentne populacije, 15-ogodišnjaka redovito, svakodnevno puši, a podaci pokazuju da oko 20 % učenika osmih razreda je probalo, došlo u kontakt s cigaretom“, govori Darko Roviš iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Na lošu statistiku može se utjecati dosljednim provođenjem zakona jer maloljetnici, unatoč zabrani, lako dolaze do cigareta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 A pušenje je toliko opasno da na godinu u Hrvatskoj od posljedica pušenja umire devet tisuća ljudi.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo