DJECA I CIJEPLJENJE / Tabu tema o kojoj se sve glasnije raspravlja: 'Imam 14, cijepio sam se, treniram košarku'

Kod nas je problem i cijepljenje srednjoškolskih učenika premda su i kod nas, samo u zadnjih mjesec dana, u bolnici završila 102 djeteta mlađa od 17 godina

3.11.2021.
22:24
VOYO logo

Cijepljenje djece mlađe od 12 godina u Hrvatskoj je skoro pa tabu tema, ali kad tad morat će se i o tome govoriti. Američke zdravstvene vlasti tako su danas za cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina odobrile i preporučile cijepljenje Pfizerovim cjepivom.

Američki predsjednik Joe Biden odmah je izjavio kako je riječ o prekretnici u borbi protiv epidemije. U Americi je naime od covida dosad hospitalizirano 8.300 djece, nekoliko stotina ih je umrlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas je problem i cijepljenje srednjoškolskih učenika premda su i kod nas, samo u zadnjih mjesec dana, u bolnici završila 102 djeteta mlađa od 17 godina.

Image
VELIKA AKCIJA CIJEPLJENJA /

U Štamparu danas je najviše osoba cijepljeno prvom dozom: Čak 286 osoba primilo booster dozu

Image
VELIKA AKCIJA CIJEPLJENJA /

U Štamparu danas je najviše osoba cijepljeno prvom dozom: Čak 286 osoba primilo booster dozu

Dječja cijepiva imaju drugačiju boju čepa

Kod pedijatra, obiteljskih liječnika, u ljekarnama i školama krenulo je cijepljenje malih Amerikanaca - od 5 do 11 godina. Dječja cjepiva imat će narančasti čep kako bi se razlikovala od onih za odrasle. Do sada je u SAD-u zaraženo 1,9 milijuna djece do 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam veliko olakšanje sada kad se cijepila te da imam više kontrole nad njenim izlaganjem, barem trenutačno. Pogotovo otkako se vratila u školu, iako je škola oprezna to je izvan moje sfere", kaže majka cijepljene djevojčice Christine Olson.

Pfizer-ovo cjepivo moći će primiti oko 28 milijuna djece u SAD-u. Za njih je doza od 10 mikrograma, dok djeca starija od 12 godina i odrasli primaju doze od 30 mikrograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Viđam svoje prijatelje, ali ne onoliko koliko želim. Želim ih zagrliti, igrati igrice s kojima inače ne stignemo. I želim se "hrvati" s jastukom sa svojom najboljom prijateljicom i istraživati nove stvari, ali ja ne mogu zbog pandemije", kaže cijepljena djevojčica Mackenzie Olson

Kuba prva u svijetu

Kuba je prva u svijetu još u rujnu protiv COVID-a počela cijepiti djecu od dvije do 11 godina. Kod nas se cijepe djeca od 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se odlučio cijepiti zato što smatram da je jako važno cijepiti se da se ne dobiju teški simptomi", kaže Matija Nemčić iz Zagreba i objašnjava kako će mu to olakšati život.

"Treniram košarku, ali sad kada sam se cjepivo ponovno ću početi s treninzima i mislim da će mi znatno olakšati život", kazao je Matija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima HZJZ-a do sada je u dobi od 12 do 14 godina cijepljeno 2.698 djece (2,7 % toga uzrasta), od 15-19 godina 35.752 (što je 18 %). S tim brojkama zdravstveni djelatnici nisu zadovoljni. Zbog malog interesa cijepljenja neće biti po školama osim, ako u nekom razredu ne postoji interes za cijepljenjem veći od 70 posto. Zasad to nije zatražila nijedna škola, odnosno razred.

"Važno je da se djeca cijepe, djeca nisu izolirana, djeca su ukupno stanovništvo, ne možemo ih izolirati i svjedoci smo da sve više mladih završava na respiratoru", kaže epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog COVID-a tijekom ove godine hospitalizirano je 532 djece do 17 godina, od čega u zadnjih mjesec dana 102.

"I djeca bi se trebala cijepiti. Znam da će tu biti svakakvih stavova roditelja, ne mogu izdavati zapovijedi, ne mogu, ne mogu ni autoritativno o tome govoriti i neću cijepiti djecu, ali škole trebaju nastaviti s radom", rekao je predsjednik Republike ZoranMilanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici kažu da delta-soj u znatno većoj mjeri zahvaća djecu.

"Pa vidimo da se i djeca mogu razboljeti i da obolijevaju od post covida i obolijevaju od jednog posebnog sindroma multiorganskog sindroma", kaže imunolog Zlatko Trobonjača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole su izvor zaraze, a online nastavu ne žele ni učitelji, ni djeca, ni roditelji.

"Djeca su ta koja se okupljanju, koja se druže, što je normalno, što je prihvatljivo, ali zato ih je potrebno cijepiti", kaže Mayer

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se za cijepljenje djece mlađe od 12 godina nije odlučila ni jedna europska zemlja pa govora o tome nema ni kod nas.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo